Zoveel verhalen over Berlijn in een betoverend boek

Ooit in Berlijn geweest? Ken je de hoofdstad van Duitsland eigenlijk wel een beetje? Want de vraag is, ken je het echt? Berlijn is een stad met net zoveel geschiedenis als Parijs, Rome en Athene. Het is rouw, verdrietig, vurig en levendig. Berlijn is een stad met duizend gezichten, en zeker net zoveel verhalen. Rory MacLean bundelde 23 van die verhalen op een fascinerende manier in het boek Berlijn.

9789460423116[1]

Berlijn is een wereldstad, met vele soorten mensen die er wonen, werken, de stad bezoeken als toerist. Maar Berlijn is ook een moderne stad. Tijdens twee wereldoorlogen werd de stad met de grond gelijk gemaakt, om daarna weer volledig opgebouwd te moeten worden. Net als in het Belgische Ieper zijn er nauwelijks gebouwen ouder dan 100 jaar te vinden.

Iedereen kent de verhalen van de oorlogen, weet dat Kennedy in Berlijn de beroemde woorden ‘Ich bin ein Berliner!’ uitsprak (niet wetende dat een Berliner, geen bewoner van Berlijn maar een gebakje is). Maar wie kent het verhaal van minstreel Konrad van Cölln, die in de dertiende eeuw in de stad woonde en liederen over ridders en mythes zong? Of het verhaal van de verlaten arbeidster Lili Neuss? Zij zijn net zo onlosmakelijk verbonden met de Berlijnse geschiedenis als Kollwitz, Dietrich en Kennedy.

Muziek
Het verhaal van Marlene Dietrich las ik bij het nummer Fire van Gavin Degraw. Zoals Dietrich muziek bij stomme films maakte, kan muziek extra leven geven aan elk verhaal. Dramatische stukken klassieke muziek trekken tranen, een vurig pop-nummer maakt de verteller de grote held van het boek. En wie is er beter voor Fire dan sekssymbool en Berlijns grootste icoon Dietrich? Zo heeft elk hoofdstuk zijn eigen ‘thema-muziek’, een eigen toon en een eigen uitstraling.

Foto
Als die boek in één stuk doorging, was het onleesbaar. Het zou een verstikkende samensmelting zijn van verhalen waar dan geen touw aan vast te knopen was. Maar MacLean pakt dat probleem slim aan. Elk hoofdstuk is een ander verhaal, een andere tijd. Stap voor stap loop je chronologisch door de Berlijnse geschiedenis. Pauze nemen kan na elk hoofdstuk, en het begin van een nieuw verhaal wordt aangekondigd met een foto of prent die bij de verteller past.

De vorm van korte verhalen maakt dat je per dag een hoofdstuk kan lezen. Je kunt er niet ‘uit raken’ als je het boek een maand niet aanraakt, je gaat gewoon rustig verder. Niet alle verhalen zijn even interessant, maar bij een roman kan het ene hoofdstuk ook beter zijn dan een ander. Voor liefhebbers van geschiedenis, of Berlijn is het in ieder geval zeker een aanrader om in de kast te hebben staan.

Berlijn. Een bewogen geschiedenis
Berlijn is een stad van uitersten. Een stad van macht en vernedering, van geschiedenis en vernieuwing, van de geniaalste en de donkerste opvattingen die de twintigste eeuw kenmerken. In de levendige Duitse hoofdstad springen de legendes je dan ook naar de keel: Lenin bezocht dezelfde cafés als Bowies helden, de engelen van Wim Wenders zweven boven een met toortsen verlichte naziprocessie, Le Carres George Smiley kijkt toe hoe de treinen naar Auschwitz vertrekken.

Rory MacLean. Berlijn / De Bezige Bij Antwerpen / 9789460423116

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!