Woorden verhaspelen, zinnen verbouwen, gedicht geschreven

De dichtkunst. Ik schrijf er niet veel over, en ik doe er niet veel aan. Meestal verwarren gedichten me hopeloos. Maar tegelijk… Het heeft iets aantrekkelijks.

Het was jaren geleden dat ik me ook maar enigszins verdiepte in de dichtkunst. Op de middelbare school was het geen verplicht onderdeel geweest bij Nederlands, tenminste niet in het havo, en verder heb ik zelden een gedicht gezien dat me echt wist te grijpen. Toch is dat meestal het eerste moment dat mensen kennis maken met dichters en hun werk: op de middelbare school. Voor mij moest de eerste ontmoeting wachten tot ver in mijn bachelor, toen ik aan Rhodes University Nuus uit die binneland van Peter Blum moest lezen en ontleden. En terwijl ik dit typ kan ik mezelf wel voor mijn hoofd slaan dat ik toen niet de moeite heb genomen om de schrijver te googlen tijdens het schrijven van het essay, waar ik destijds al een hoog cijfer voor scoorde.

Maar goed, Nuus uit die binneland versterkte de band die ik had met poëzie niet echt. Maar tegelijk is het spelen met taal en met woorden wel iets waar ik veel plezier uit kan halen. Het spelen met woorden geeft nieuwe lading aan dingen die anders heel simpel lijken, door de nadruk te verleggen of de connotatie te veranderen. Vandaar dat poëzie ook wordt beschreven als een literatuur-stijl die het bewustzijn doormiddel van fantasie en het beïnvloeden van woorden richting specifieke emoties stuurt. Als ik het zo lees snap ik direct waarom ik er niet zoveel mee had als jongere, ik hield niet van boeken die me duidelijk iets wilden laten voelen. En toch voel ik me er de laatste tijd een stuk meer tot aangetrokken, tot het punt waarin ik op de fiets wel eens moet stoppen om snel iets op te schrijven, voor ik het voor eeuwig kwijt ben.

Poëzie ontrafeld?
Gezien mijn relatie met de dichtkunst dus niet zo heel ver teruggaan en ik me aanzienlijk meer thuis voel in columns als deze en in verhalen, besloot ik me een beetje te gaan verdiepen. Voor het onderdeel Read Around The World was ik al de geschiedenis van literatuur en vertelkunde ingedoken, dus dit stond eigenlijk al redelijk lang op me te wachten.

Poëzie is misschien wel ouder dan wat we nu kennen onder de noemer “literatuur”, en tegelijk is dat geen nieuwe ontdekking. Wie de oude Griekse mythen heeft gelezen weet dat deze oorspronkelijk als proza werden opgeschreven, wat een dichtvorm is. De oudste literatuur die tot nu toe is ontdekt, was een episch verhaal dat in een dichtvorm is opgeschreven, en is ongeveer 5000 jaar oud. De archeoloog in mij zou dus verzot moeten zijn op gedichten, en anders zou de schrijver op zijn minst gestimuleerd moeten worden. Die stimulatie zou psychologisch gezien ook logisch moeten zijn, onderzoek toont aan dat het menselijk brein zeer positief op poëzie reageert. Bij MRI-onderzoek werden unieke lezingen gedaan die aantoonden dat poëzie de hersenen activeert op een manier die geen andere kunstvorm weet te triggeren. Het weet ook bepaalde hersendelen aan elkaar te koppelen op een manier die ervoor zorgt dat het lezen van poëzie een zeer goed therapeutisch middel is om traumatische ervaringen, of mentale blokkades te verwerken. Nu heb ik niet zoveel te verwerken, maar het idee klinkt zo gek nog niet. Het bezig zijn met taal leidt in ieder geval af.

Taal
Gezien poëzie kan worden beschrevenals bezig zijn met taal puur om het concept van taal en de betekenis van woorden is het nogal een uitdaging om een goed gedicht te maken, iets waar ik mee worstel en wat ik probeer te oefenen, en ik ben dan ook nieuwsgierig naar anderen hun pogingen. Dus voor wie dit leest: ik daag iedereen uit om een zelfgeschreven gedicht in de comments neer te zetten. Laten we gezamenlijk eens kijken wat voor betekenis woorden dragen, ook online.

Comments

Leonardo
17/03/2018 at 10:05

Haiku

Twee oude mensen.
Hij geeft geen antwoord meer. Zij
wachten op de dood.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!