Het eerste Wimbledon toernooi – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1877 begon het allereerste Wimbledon-tennistoernooi. Nu is dat het belangrijkste toernooi in de tenniswereld.

Het Wimbledon-toernooi begon ter promotie van de ‘gazon-sporten’ bij de All England Club in, je raadt het niet, Wimbledon (Engeland). De club werd in 1868 opgericht om croquet te promoten, een soort golf, maar de toenemende populariteit van tennis dwong de club om ook tennisbanen aan te leggen. In 1877 waren die er ook eindelijk.

Aan het eerste toernooi, om de opening van de tennisbanen te vieren, deden 22 kandidaten mee. 21 kwamen opdagen. De wedstrijd had slechts één onderdeel: Heren Enkel. De regels die werden aangehouden, bestaan nog altijd. De afmetingen van het veld (78 voet lang, 27 voet  breed) en de puntentelling (volgens een ‘klok-systeem’) zijn sinds de eerste wedstrijd niet veranderd.

In de tweede ronde waren er nog elf spelers over, waar er op 10 juli nog slechts zes kandidaten doorgingen naar de derde ronde. De finale was uiteindelijk gepland op 16 juli maar moest, volgens oer-Engelse traditie, worden afgelast vanwege de regen. Op 19 juli won Spencer Gore de (allereerste) Wimbledon-titel. Hij verloor hem het jaar erna.

Feiten
Nog wat interessante feitjes over Wimbledon:

  • Bij de eerste Wimbledon-finale waren 200 toeschouwers. Zij betaalden 1 pond toegang.
  • In 1900 kwamen er steeds meer internationale spelers naar het evenement. Dus werd het veranderd van een ‘all-England’ naar een ‘all-world’ wedstrijd.
  • In 1884 speelden er voor het eerst vrouwen mee op het kampioenschap. Maud Watson won dat jaar. Er was ook voor het eerst het onderdeel Mannen Dubbel.
  • In 1913 werden Vrouwen Dubbel en Gemengd Dubbel toegevoegd aan het kampioenschap.
  • Pas in 1968 mochten professionals meedoen aan Wimbledon, dat tot die tijd altijd voor amateurs was. In één klap werd het weer het meest prestigieuze tenniswedstrijd van de wereld.
  • Wimbledon is het enige grote kampioenschap voor tennissers dat nog op echt gras wordt gespeeld.
  • En voor wie zich afvraagt wat croquet nou in hemelsnaam is, is er dit filmpje:
    http://www.youtube.com/watch?v=sLq6p6NKApk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!