We hebben allemaal Het beest in ons

Soms is een non-fictie boek precies wat je nodig hebt om iets te leren, en te lachen tegelijk. Het beest in ons is precies die (redelijk zeldzame) combinatie van interessant, leerzaam en vermakelijk.

9200000010095239[1]Seks, het kan zo’n beladen onderwerp zijn! Terwijl het eigenlijk een heel biologisch verklaarbaar proces is. In Het beest in ons wordt liefde en seks uitgekleed tot de kern van het verhaal. Waar dit snel een saai onderwerp zou zijn, weet Dagmar van der Neut het juist heel luchtig te brengen.

Uitleggen
De mens zo anders dan een dier? Think again! We zijn in kern niets anders dan het gemiddelde dier. Constant bezig met veroveren en overleven. Goed, dat is inmiddels makkelijker voor ons, dan voor een chimpansee, maar dat is ook wel eens anders geweest. Van der Neut legt in Het beest in ons alles uit. Hoe de mens is ontstaan uit de oerknal, hoe we ons ontwikkeld hebben, en dat we echt niet zoveel verschillen van de andere dieren op aarde. Maar ook legt ze uit waarom mannen en vrouwen nu eigenlijk van elkaar verschillen (en waarom mannen eigenlijk niet zo nuttig zijn, maar we toch niet zonder ze kunnen).

Grappig
Waar een boek over een biologisch concept al snel saai en langdradig kan worden, weet Van der Neut van begin tot eind je aandacht vast te houden met een luchtige toon in haar schrijven. Ze maakt grapjes, wisselt af tussen serieuze en meer nutteloze (maar wel interessante) informatie en legt bovendien de oerdrang van mensen tot het hebben van seks helemaal bloot. Vergeet niet, dit is GEEN boek met tips voor je seksleven! Want dan zou het weer één van de zovele boeken over seks zijn. Misschien is het daarom zo aantrekkelijk om te lezen? Van der Neut wil alleen maar iets uitleggen, niet iets aanleren. En dat is gewoon erg fijn, want nadat je het boek hebt dichtgeslagen mag je nu eens zelf kiezen of je het onthoudt, of niet.

Het beest in ons
Paren, copuleren, coïteren, de liefde bedrijven, noem het hoe je wilt. In het ver-ver-verre verleden heeft moeder natuur bepaald dat het om te overleven handig is om genen uit te wisselen. Kortom: om seks te hebben. Maar welke amoureuze strategieën zijn er sinds de oertijd overgeleverd? En wat kunnen wij hiervan leren over onze eigen relaties en seksuele verlangens? Met aanstekelijke onbevangenheid stelt Dagmar van der Neut in dit boek de meest uiteenlopende vragen over liefde, seks, trouw en vriendschap bij dier en mens. Hoe ging seks er in de prehistorie aan toe? Wat is in de vrije natuur de beste strategie om een partner te vinden? Zijn vrouwen wel zo kuis als ze zich voordoen? Zijn knappe mannen lui? Hebben koeien ook vriendinnen? Het beest in ons biedt een geestige en verhelderende blik op liefde en seks, en alles wat daar ook maar enigszins mee te maken heeft.

Dagmar van der Neut. Het beest in ons / Thomas Rap / 9789400400665

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!