Wat weten we over de wolf?

150 jaar lang was het beest verdwenen uit Nederland, tot afgelopen lente. Ineens liep er weer een wolf in Nederland rond!

480px-Canis_lupus_laying[1]De laatste ‘Nederlandse wolf’ stamt uit 1897, toen werd het beest gespot in Noord-Brabant. Toch zijn wolven geen vreemden in Nederland. Nadat het dier in 1982 officieel als ‘beschermd’ werd bestempeld is het met een enorme opmars bezig. In 2011 leefden er elf gezonde roedels in Duitsland en ook in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje komt het beest voor. Het dier werd ook al sinds januari 2015 meerdere keren bij de Nederlandse grens gespot. Afgelopen maart besloot een pup uit een Duitse roedel de grens ook daadwerkelijk over te steken tijdens zijn zoektocht naar een eigen leefgebied. De wolf is trouwens op 11 maart de Duitse grens weer overgestoken, kennelijk werd Nederland hem een beetje te heet onder de voeten.

Maar met alle ophef die het beest veroorzaakte, wat weten we nou werkelijk over wolven? Een paar weetjes op een rijtje!

  1. Wolven moeten minstens 3 tot 4 kilo vlees per dag eten, of meer voor een paar dagen. Ze jagen voornamelijk op hertachtigen en zwijnen maar vangen ook klein wild zoals ratten, muizen en bevers. Als prooi schaars is, eten wolven ook afval (of karkassen) of jagen ze op vee.
  2. Wolven zijn nog steeds beschermd, en worden als bedreigde diersoort beschouwd. Hetzelfde geld voor lynxen en beren, die onder dezelfde wet vallen. Dit zijn de drie inheemse grote roofdieren in Europa en Noord-Amerika.
  3. Wolven zijn onderverdeeld in in meerdere soorten. Hoeveel dit er zijn is een onderwerp van discussie omdat sommige wetenschappers soorten samenvoegen. Drie bekende ondersoorten van de wolf zijn de Europese wolf, de witte wolf, en de Amerikaanse wolf.
  4. Wolven zijn de voorouders van de meeste hondensoorten. Meer dan 30.000 jaar geleden werden de eerste wolven gedomesticeerd. Evolutie heeft er verder voor gezorgd dat honden en wolven meer en meer van elkaar zijn gaan verschillen. Ter vergelijking: katten zijn ‘pas’ 9000 jaar gedomesticeerd, daarom lijken ze nog meer op hun ‘wilde’ soortgenoten.
  5. Howlsnow[1]Eenzame wolven gebruiken hun gehuil om soortgenoten aan te trekken. Wolven die met de roedel huilen doen dit om hun territorium aan te kaarten naar andere roedels. Huilen kan ook gebeuren in antwoord naar elkaar. Wolven reageren trouwens ook op menselijk gehuil, wat ze soms beantwoorden.
  6. Zwarte wolven bestaan van nature niet. Deze kleurmutatie in de vacht is ontstaan doordat grijze wolven pups kregen met gedomesticeerde honden. De zwarte vachtkleur is echter wel dominant, en wordt sindsdien overgedragen van wolf op wolf.
  7. De ‘Dire Wolf’ (beroemd uit de serie Game of Thrones) heeft echt bestaan. De Reuzenwolf leefde in Amerika tijdens de laatste IJstijd. Waarom de soort is uitgestorven, is onbekend.
  8. De Vikingen droegen wolfhuiden en dronken wolfbloed om de ‘geest’ van de wolf in zich op te nemen. Ze zagen het dier als wapenbroeder in de strijd en wilden zo de kracht en moed van de wolf lenen.
  9. Wolven en de inheemse stammen van Amerika zijn vaak nauw met elkaar verbonden in mythologie. De Cherokees jaagden bijvoorbeeld nooit op wolven omdat ze geloofden dat als ze een wolf doodden, diens broeders wraak zouden nemen.
  10. In Ierland leefden vroeger zoveel wolven, dat het land oorspronkelijk ‘Wolf-land’ werd genoemd. Helaas was de jacht op wolven al populair sinds de Romeinse tijd, waardoor de laatste wilde wolf in Ierland in 1770 werd gedood.
  11. Wolven en raven lijken een speciale band te hebben. Raven volgen wolven vaak tijdens de jacht in de hoop eten te kunnen stelen. Maar soms lijken de vogels ook met de wolven te ‘spelen’ door laag over ze heen te vliegen of ze te pikken tot ze achterna worden gejaagd.

Canis_lupus_pack_surrounding_Bison[1]

Leeuw
De wolf in Nederland was niet het enige ‘verdwenen dier’ dat na vele jaren weer even besloot langs te komen. In Gabon wordt de leeuw als uitgestorven beschouwd, gezien er de afgelopen twintig jaar al geen wild exemplaar meer is gezien. Afgelopen 12 maart werd er echter een eenzame leeuw vastgelegd op een camera met bewegingssensor, die is geplaatst voor onderzoek naar wilde chimpansees. De leeuw is mogelijk afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, waar ze wel nog in het wild leven. Dat betekent dat deze leeuw de rivier Congo is overgezwommen en vele kilometers savanne is overgetrokken. Dierenbeschermers hopen dat de leeuw het begin is van meer leeuwen in Gabon, dat sinds 2009 strenge anti-stroopwetten heeft. De laatste leeuwin van Gabon werd gezien in 1996.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!