Verdwenen maar niet vergeten

In Canada is de HMS Terror teruggevonden. Meer dan een eeuw geleden verdween het, samen met de bemanning, om nu in het ijs te worden teruggevonden. Het historische vaartuig is niet de enige die in de loop der jaren verdween.

Photo credit: ierdnall via Foter.com / CC BY-SA
Photo credit: ierdnall via Foter.com / CC BY-SA

Verdwenen schepen, indien er iets van is overgebleven, kunnen van enorme waarde zijn voor historici en archeologen. De bouwstijl en inhoud leert ons over hoe men in een tijd zonder moderne technologie reisde, handelde, en leefde. Wanneer schepen vergaan veranderen ze in tijdcapsules van hun periode, tot ze worden gevonden en de schatten worden opgedoken. En hoewel we in een tijd van technologie leven waarmee we elkaar altijd kunnen opsporen, zijn er nog altijd vele beroemde schepen die nog steeds vermist zijn waarvan we er hier een paar zullen beschrijven:

 1. Een schip van een andere beroemde avonturier: de Santa Maria van Columbus. Dit beroemde vlaggenschip verging toen het vastliep op een klif. Het hout van schip is na de ramp gebruikt om de nederzetting La Navidad te bouwen. Vorig jaar werd er kort vermoed dat de resten van Santa Maria waren gevonden voor de kust van Haïti, na onderzoek bleek echter dat het om een ander wrak ging.
 2. Niet alleen Columbus’ vlaggenschip had pech, ook James Cook verloor het zijne. De HMS Endeavour werd door Cook gebruikt om Australië en Nieuw-Zeeland te ontdekken tijdens een door muiterij geteisterde reis. Hoewel we veel weten over Cook en zijn werk, ontbreekt van de Endeavour ieder spoor. In 2016 werd echter ontdekt dat het beroemde schip in 1775 is verkocht en de naam Lord Sandwich heeft gekregen. Als zodanig werd het gebruikt door de Engelsen om Amerikaanse havens te blokkeren tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, waardoor de zoektocht nu is verplaatst naar de wateren van de VS.
 3. In het rijtje beroemde schepen valt ook zeker de Porpoise. Dit schip werd gebouwd om piraten te overmeesteren, maar werd uiteindelijk het schip dat in 1838 het bestaan van de Zuidpool bevestigde. Vanaf dat moment werd het enkel nog gebruikt voor ontdekkingsreizen, tot september 1854 tenminste. Sinds dat moment is er niets meer van het schip vernomen. Net als met vele andere schepen wordt er vermoed dat het vergaan is in een storm, maar waar dat is gebeurd is onbekend en dus is er na ruim 150 jaar nog altijd geen wrak gevonden.
 4. De USS Wasp was een schip waarmee de jonge Verenigde Staten zich tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog op zee verzetten tegen Engeland met het simpele bevel om Britse schepen buit te maken en daarna te verbranden. In 1814 besloot de bemanning schijnbaar anders, toen het richting Rio de Janeiro voer om daarna koers te zetten naar de Caribische Eilanden waarna het volledig van de radar verdween. De meest geaccepteerde uitleg is dat het schip is vergaan in een storm, maar anderen wijzen beschuldigend naar de Bermuda Driehoek.
 5. Ook moderne(re) beruchte schepen kunnen vermist raken. In de Tweede Wereldoorlog verging het oorlogsschip de USS Indianapolis dankzij een dubbele torpedoaanval van de Japanners. Van de 900 drenkelingen overleefden ongeveer 300 de ramp, de rest verdronk of werd verscheurd door haaien. Het wrak zelf ligt mogelijk op meer dan 3 kilometer diepte, waardoor het nog altijd goed verborgen is.
 6. Niet alleen oorlogsschepen raakten vermist, handelsschepen waren nog kwetsbaarder. Stormen, brand, muiterij, piraten, en oorlogsschepen van andere landden hebben de vloot van de VOC jarenlang geteisterd, waardoor er een lange lijst is met schepen die zijn vergaan en niet meer teruggevonden. Zo nu en dan wordt een dergelijk schip nog teruggevonden voor de kust van Texel, in internationale wateren, of in de territoriale gebieden van andere landen.
 7. In 2015 werd een Nederlands vrachtschip gevonden dat sinds 1954 vermist was. De Ariel bleek vergaan te zijn voor het Franse eiland Yeu. Waardoor het gezonken was, is niet bekend gemaakt.

  Photo credit: Richard Walker Photography via Foter.com / CC BY
  Photo credit: Richard Walker Photography via Foter.com / CC BY
 8. Vermiste vaartuigen hoeven niet per se een naam te dragen. Nog altijd worden er schepen uit de Romeinse, of andere oude tijden teruggevonden. Dergelijke schepen werden vroeger gebruikt voor de levendige handel van de Romeinen, maar vergingen makkelijk door slecht weer.
 9. Niet vermist, maar zeker wel beroemd: de Titanic. Het einde van het schip is geen mysterie, maar het wrak en de inhoud is wel legendarisch. Het ligt nog altijd op de bodem van de zee, als een eerbetoon aan de overledenen en als tijdcapsule van de Industriële Revolutie en het begin van de moderne tijd. Plannen om het schip weer omhoog te halen zijn tot nu toe niet uitgevoerd, hoewel vaak voorwerpen zijn opgedoken.
 10. Niet vermist, maar wel berucht: spookschepen. Schepen waarvan op onverklaarbare wijze de bemanning is verdwenen en dat doelloos ronddobberend werd teruggevonden. Hierdoor ontstaan verhalen over de Bermuda Driehoek en dergelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!