Van een klassiek Fandom tot een klassiek YA

Ik heb een mening over veel YA-boeken. Ik vind ze voorspelbaar en veel ervan is niet heel erg vernieuwend of goed. Fandom gaat daar het gevecht mee aan, door het klassieke pad te volgen.

Young Adult is een populair genre. Er wordt veel voor geschreven, er wordt veel over gepraat, en het heeft een nieuw concept tot leven geroepen: fanfic. Het moment dat fans nieuwe stukken, of alternatieve stukken aan je verhaal gaan toevoegen lijkt het moment dat je het als YA-auteur hebt gemaakt. Of zo moet het in ieder geval worden opgevat. De voorspelbaarheid van de klassieke YA en het concept van de fanfic worden in Fandom eens even onder de loep genomen.

Ironisch
Fandom heeft één keiharde rode draad in het hele verhaal en dat is het constant op de hak nemen van het hele YA-fenomeen. Dit boek is een directe aanval op de voorspelbaarheid van young adult fictie, een aanval op de zoetsappigheid en ongeloofwaardigheid die veel boeken in het genre uiteindelijk de das omdoet. Maar de aanval is vooral ironisch, want wie Fandom leest krijgt al snel door dat het verhaal exact dezelfde cliches verwerkt. Is er een verplichte checklist die je af moet vinken als je hiervoor schrijft of zo?

Hoofdpersonen
Goed, Fandom is dus boek dat de draak steekt met zijn eigen genre door de verplichtingen daarvan zo intens dik erbovenop te leggen dat je het niet kan helpen bij elke pagina te moeten grinniken. Waar het boek echter anders is dan anderen is dat de hoofdpersonen geen heroïsche personages zijn, het zijn de hysterische fans van YA. Degenen die de fanfic schrijven, die “Team …” zijn, de lezers die alle twists and turns uit het verhaal uit hun hoofd kennen en hele passages uit hun hoofd kunnen opzeggen. Het zijn de fans die kwijlen bij het idee van het ontmoeten van de personages uit het boek. Het feit dat zij de hoofdpersonen zijn in het verhaal waar ze zo vaak over dromen zou iets kunnen zijn dat het YA-fenomeen zou kunnen doorbreken, maar dat doen ze niet in Fandom. Sterker nog, ze blijven net zo’n gillende horde als altijd.

Toch is dit boek, ondanks alle intense cliches, enorm vermakelijk. Waarom? Omdat het boek niet alleen de draad met het eigen genre, maar ook met de eigen lezer. En dat is eigenlijk de reden waarom elke YA-schrijver dit boek moet lezen. En elke YA-lezer die zichzelf een tikje te serieus neemt. Het is daarnaast niet al te zwaar en niet doordrongen van morele lessen, en dat is soms best prettig bij een boek.

Fandom
Violet en haar vrienden zijn fans van de film The Gallows Dance en gaan naar een cosplay om de acteurs te ontmoeten. Violet gaat verkleed als Rose, haar favoriete character. Maar door een bizar ongeluk belandt het vriendengroepje in de wereld van The Gallows Dance. Al snel wordt duidelijk dat Violet de rol van de heroïsche Rose op zich moet nemen en ze het verhaal tot het einde toe moeten uitspelen, willen ze er levend uit komen…

Anna Day. Fandom / Luitingh Sijthoff / 9789024578382 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!