Tini & Josepha – de proloog

Elk jaar heb ik een project voor de boeg staan, en zo ook 2018. Dit project begon op de dag dat ik zag dat de biografie van Josepha Mendels werd uitgegeven, door uitgeverij Coetzee. Josepha Mendels is een naam die in mijn familie goed bekend is, van de verhalen van mijn oma die de vrouw gedurende 3 maanden elke dag van de week tegen is gekomen: toen zij au pair was. Dit is niet Josepha’s verhaal, dat is vaak genoeg verteld, maar dat van Tini van Dulst.

De Tini van Dulst uit 1958 is een ander dan de Tini Jacobs die hier, anno 2017, zit. Het meisje van toen is gegroeid, volwassen geworden, zelf een moeder geworden.
Toch zijn de Tini van toen, en de Tini van nu dezelfde als de Tiny van Dulst op pagina 247 van Josepha Mendels, het eigenzinnige leven van een niet-nette dame.

Tini’s leven was heel anders dan dat van Josepha Mendels. Mendels vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog eerst naar Spanje, en later naar Engeland. In 1945 was Tini van Dulst pas 8 jaar oud. Hoewel beide vrouwen een opleiding tot lerares volgden werd Mendels nooit onderwijzeres, Tini wel. En in tegenstelling tot Josepha trouwde Tini, waarna ze drie kinderen kreeg. Haar dochter kreeg later zelf twee kinderen.

Ondanks de jaren tussen hen, en het grote verschil in hun levens kruisten de paden van Josepha Mendels en Tini van Dulst elkaar lang genoeg om de laatst genoemde in de biografie van de eerstgenoemde voor te laten komen, maar het verhaal van één van de au pairs van Josepha wordt in nauwelijks detail besproken. Tot nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The last dragon

29/12/2017

error: Content is protected!!