Soms zijn de Kerstdagen best wel fijn

De kerstdagen worden vaak gezien als vrolijke bedoeningen met veel familie. Kerstdagen van Jeanette Winterson is echter veel meer dan dat.

Voor ik aan deze recensie begin, moet ik eerst even iets opbiechten. Ik hou van Kerst. Ik hou van de gedachte, de geuren, de lichtjes. Ik hou van het binnen zitten met een beker warme chocomelk terwijl het buiten sneeuwt (of gewoon heel erg koud is). Dus echte kerstboeken kan ik altijd wel verslinden.

Toch is dat niet waarom ik in de eerste instantie Kerstdagen van Jeanette Winterson oppakte. Dat had de simpele reden dat het een saaie zondag was in de boekwinkel waar ik werkte, en het lag bij toeval voor mijn neus op de toonbank. Hoewel de cover aanlokkelijk en schattig overkwam, een goede manier van verkopen voor een boek, was dus zelfs dat niet de eerste reden om het op te pakken. Een ezel ziet er namelijk op zijn kop vooral erg raar uit.
Emotie
Vanaf pagina één was ik eigenlijk al verkocht. Winterson weet in 12 korte verhalen een heel scala aan emoties aan te spreken, en ongeveer alle genres komen aan bod. Van vrolijke wintertaferelen, tot scenario’s die niet zouden misstaan in horror-films. Alles past in de kerstgedachte, en alles wordt afgemaakt met een recept dat bij het verhaal past.
Één ding verbindt alle verhalen: Winterson’s enorme vermogen tot fantasie! Want elk verhaal begint heel geloofwaardig, om halverwege een draai van 180 graden te maken en rechtstreeks het absurdisme in te rijden. En dat op zo’n manier dat je je bijna kan voorstellen dat het toch echt is gebeurd…
Het boek is dik, maar door de korte verhalen makkelijk te verdelen over een paar jaar tijd. Ideaal voor de gehaaste kerstperiode dus!
Kerstdagen
In een afgelegen victoriaans huis aan zee, tijdens de langste nacht van het jaar, hoort de eenzame logé mysterieuze geluiden op zolder. Een vrouw met een gebroken hart wordt getroost door een filosofische fee met een kerstboom op haar hoofd. Een ezel geeft zijn bijzondere visie op het verhaal van de geboorte van Jezus. En in het laatste verhaal vertelt Winterson over haar eigen bijzondere kerstherinneringen. Of ze nou heidens of Bijbels of gothic of autobiografisch zijn, de verhalen in Kerstdagen zullen onze kinderlijke verbazing over en geloof in de kerst opnieuw aanwakkeren. Twaalf verhalen plus één plus open haard plus kopje thee = de perfecte winteravond.
Jeanette Winterson. Kerstdagen / Atlas Contact / 9789025449346

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!