Socrates ter dood veroordeeld – Vandaag in

NaamloosVandaag in 399 v. Ch. wordt de Griekse filosoof Socrates ter dood veroordeeld. Net als Giordano Bruno wordt hij veroordeeld vanwege zijn ideeën en invloed op anderen.

Socrates is één van de belangrijkste filosofen van het oude Griekenland, met zijn beroemde uitspraak “Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet.”. Toch kan deze beroemdheid, hem niet redden van de dood. Volgens de Atheense autoriteiten heeft de filosoof zich jarenlang schuldig gemaakt aan het ontkennen van de goden, heeft hij geprobeerd nieuwe goden te creëren, en heeft hij daarom een slechte invloed op de Atheense jeugd. De echte reden tot de veroordeling lijkt echter te zijn dat de filosoof openlijk commentaar had op het bestuur van Athene, en fel tegen de Atheense democratie gekant was.

Socrates wordt op 70-jarige leeftijd ter dood veroordeeld door een jury van 500 Atheense mannen. 280 van hen vinden hem schuldig, 220 niet.

Gifbeker
In het oude Griekenland, of in ieder geval het oude Athene, is het gewoonte dat een ter dood veroordeelde met gif wordt gedood. Dit gif wordt gemaakt van dolle kervel, en men drinkt het uit een beker. Socrates drinkt zijn eigen gifbeker zonder enige weerstand, hoewel het onduidelijk is of er getuigen waren die hem zagen sterven. De ruïnes van Socrates’ cel bestaan nog steeds.

Schrijven
Socrates schreef gedurende zijn leven niets op, zijn leerling Plato deed dit meestal voor hem. Van Plato komen ook de documenten over de veroordeling van zijn leermeester. Plato werd later net zo’n grote filosoof als Socrates, en beiden worden vaak aangehaald in moderne filosofie-lessen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!