Netherlands

 • De Scheepsjongens van Bontekoe ****

  Johan Fabricius
  Childrens literature, history, adventure

  Op zee zwalken zonder een streepje land in zicht, de wijde wereld zien, een ontploffing op volle zee… Het klassieke verhaal over Hajo, Rolf en Padde, die met De Nieuwhoorn van schipper Bontekoe in 1618 naar de Oost trekken, is niet weg te denken uit de Nederlandse jeugdliteratuur.

 • Jan Janse Weltevree ***

  Peter Smit
  Childrens literature, history, adventure

  Spannende tijden: in 1608 ligt het dorp De Rijp op een eiland. Veel mannen verdienen de kost met vissen in het Beemstermeer. Jan hoort bij toeval dat er plannen zijn op dat onder leiding van een zekere Leeghwater het meer droog te malen. Dat zou betekenen dat hij een loopbaan als visser wel op zijn buik kan schrijven…

 • Het Achterhuis

  Anne Frank
  Ancient work, history, diary, war, coming of age

  Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd.

 • Gedundrukt ***

  Simon Carmiggelt
  Literature, short stories, city

  Het was de letterkundige Kees Fens die eens opmerkte dat van iedere schrijver na zijn lijfelijke dood moet worden afgewacht of hij herboren wordt in zijn werk.

 • Kinderen van Amsterdam ***

  Jan Paul Schutten
  Childrens literature, history, short stories

  Hoe zou jouw leven eruit hebben gezien als je in het Amsterdam van vroeger had gewoond? Zou je dan net als de kinderen van toen bier drinken? Zou je naar school gaan of werken voor je geld? Of zou je moeten onderduiken?

 • Vals Profiel **

  Emile Proper en Sabine van den Eynden
  Thriller, suspence

  Wie zomaar contacten aangaat op internet kan nog lelijk staan te kijken. Dat merkt ook dierenarts Myrthe, die haast gedachteloos antwoordt op een mailtje van Menno, een oud klasgenoot. Algauw hebben ze dagelijks contact, en zonder dat Myrthe goed doorheeft wat er gebeurt, is Menno haar leven, haar relatie en haar huis binnengedrongen. Om van hem af te komen moet ze online de strijd met hem aangaan.

 • De stomme van Kampen ****

  Thea Beckman
  Childrens literature, history, art

  Hendrick Avercamp is de oudste zoon van een apothekersgezin en is doof. In de zestiende eeuw betekent dat dat je niet meetelt in de maatschappij, want je kunt niets horen, je kunt niet praten, laat staan dat men je iets kan leren. Maar zijn moeder legt zich er niet bij neer en leert hem, met een zelf bedachte methode, schrijven en lezen. Het blijkt bovendien dat Hendrick tekentalent heeft.

 • Oorlogswinter ****

  Jan Terlouw
  Childrens literature, history, war

  Michiel wil tijdens de oorlogswinter van 1944-1945 niets liever dan iets betekenen in het verzet. Als hij daar eindelijk de kans voor krijgt, leert hij al snel dat de oorlog misschien spannend lijkt, maar vooral gruwelijk is. En dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen…

 • Hanna’s Reis *****

  Martine Letterie
  Childrens literature, history, war

  Het is oorlog en de joden mogen niets meer van de Duitsers. Hanna is vijftien. Ze werkt als dienstmeisje en daar mag ze ook al niets. Ze wordt er gek van. Dan ontmoet ze Anneke. Elke avond na het werk lopen ze samen op. Al snel bedenkt Hanna een gevaarlijk spel. ‘Ik durf, ik durf, wat jij niet durft…’ Ze dagen elkaar uit en Hanna durft het meest. Als ze voor de zoveelste keer op het politiebureau zit, moet ze van de kinderpolitie naar een joods tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in Apeldoorn.

 • Hasse Simonsdochter ****

  Thea Beckman
  Childrens literature, history, war

  De vrijgevochten Hasse trouwt met Jan van Schaffelaar die aan het hoofd van een troep huurlingen staat. Als jongen verkleed doet ze mee aan de overvallen. Op een dag worden ze in het nauw gedreven. Een belegering volgt…

 • Wolfskind *

  Ton Vogels
  Literature, archaeology, history, thriller

  Archeoloog Vincent de Vree denkt de vondst van de eeuw te doen. Het moet hem de erkenning geven waar hij al zo lang naar verlangt. Het lot beslist echter anders. In een oud klooster ontmoet hij het bijzondere meisje Nova. Ze is wees en worstelt daardoor net als Vincent met het verleden. Samen proberen ze het bestaan van een nieuwe, nog veel spectaculairdere vondst te bewijzen: een Romeins aquaduct.

 • Deadline ****

  Sabine van den Eynden
  Thiller, mystery, suspence

  Suzy Zomer, jongste verslaggever bij een landelijke ochtendkrant, is vastbesloten de beste journalist van Nederland te worden. Ze zou daarbij veel kunnen leren van haar door de wol geverfde collega Lucas, maar hij is een cynische einzelgänger die niet zit te wachten op de mening van een groentje in het vak. Als ze bij toeval op een onfrisse buitenlandse financiële constructie stuiten, worden ze gedwongen samen te werken.

 • Een mooie jonge vrouw **

  Tommy Wieringa
  Literature, romance, midlife crisis

  Edward is een succesvolle microbioloog van in de veertig. Wanneer de eenendertigjarige Ruth zijn leven binnen fietst, begint hij een passionele relatie met de mooie jonge vrouw. Tegelijk bekruipt Edward het gevoel van zijn vergankelijkheid, een obsessieve gedachte van verval. Hij wordt niet jonger van haar, zij wordt ouder van hem.

 • DNA Match *****

  Lex Meulenbroek
  Non-fiction, science, crime

  In DNA-match beschrijven Lex Meulenbroek en Paul Poley vijftien spraakmakende misdrijven in Nederland zoals de moorden op Sybine Jansons, Andrea Luten, Willem Endstra en Marianne Vaatstra waar bij het oplossen DNA voor een doorbraak zorgde.

 • Het geheim van Rotterdam ****

  Thea Beckman
  Childrens literature, history, alchemy

  Rotterdam 1483. Caspar ontmoet Grietje, de dochter van de chirurgijn Melchior. Meester Melchior betrekt Caspar in zijn geheimzinnige praktijken. Intussen lijdt Rotterdam onder de heerschappij van jonker Frans. Jonker Frans hoort interessante geruchten en wil wel iets meer weten over de bezigheden van meester Melchior…

 • Piraten **

  Jessica Durlacher
  Literature, war, coming of age

  Het is eind jaren dertig. Arend en Camiel zijn al vrienden zolang ze zich kunnen herinneren. Op een dag leren ze Jacob kennen, die met zijn familie uit Duitsland is gevlucht omdat hij Joods is. Maar dan vallen er bommen op Rotterdam.

 • Oosterschelde Windkracht 10 ****

  Jan Terlouw
  Childrens literature, trauma, survival

  In de nacht van zaterdag op zondag 1 februari 1953 worden de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden getroffen door een stormvloed die acht procent van Nederland onder water zet. De mensen zien hoe het water steeds hoger komt te staan. Toch gaan de meesten ‘s avonds gewoon slapen. Maar dan breken om vier uur ‘s nachts de dijken en wordt het land overspoeld door een metershoge golf water…

 • Gekaapt! ***

  Thea Beckman
  Childrens literature, history

  Kampen 1399. Gerlof, de enige zoon van koopman Pieter Eekhout, monstert aan op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee, samen met zijn oom Josef. De reis verloopt echter heel anders dan Gerlof had verwacht, als ze op volle zee de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker tegenkomen, de beruchtste piraten van de Westerzee.

 • Het verraad van Waterdunen ***

  Rob Ruggenberg
  Childrens literature, history, trauma, war

  Robbe is de enige die weet te ontsnappen als de schout en zijn knechten zijn ‘ketterse’ ouders en hun gezin komen vermoorden. Hij zoekt bescherming bij zijn oom maar wordt door hem verkocht aan een aantal Spaanse soldaten. Vanaf dat moment is Robbe een mochilero, een soort soldatenslaafje, en Robbes leven verandert in een hel. Pas als het kamp waarin Robbe verblijft wordt overvallen en een van de gevangengenomen daders een meisje blijkt te zijn, krijgt hij weer hoop (en durf).

 • Het leven is vurrukkulluk **

  Remco Campert
  Literature, coming of age

  Twee vrienden, de pianist Mees en de dichter Boeli, wandelen in het Vondelpark en komen daar het vijftienjarige meisje Panda tegen. Ze zijn op slag verliefd, maar Mees is de meest doortastende en lokt haar in zijn bed. Intussen heeft Panda tweehonderd gulden gestolen van een grijsaard. Van het gestolen geld wordt een groot feest aangericht.

 • Ik vocht om Arnhem **

  Louis Hagen
  Non-fiction, diary, war

  This is the story of the First British Airborne Division’s great fight to hold the Arnhem Bridge as seen and experienced by a Glider Pilot.

 • Piratenzoon ****

  Rob Ruggenberg
  Non-fiction, diary, war

  Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

error: Content is protected!!