Piratenzoon toont dat oorlog nooit verandert, maar mensen soms wel

We hebben eerder boeken van Ruggenberg besproken maar Piratenzoon is niet alleen een spannend historisch verhaal, het ligt ook dichtbij een paar huidige politieke discussies.

Op dit moment is Europa verwikkeld in een verhitte discussie over de islam, een discussie die wordt gedomineerd door rechts-populistische schreeuwlelijkerds. Wat men in die gesprekken soms vergeet is dat de islam en het christendom al vele eeuwen met elkaar in contact komen, en dat die interactie heus niet altijd slecht verliep. Eerder recenseerde ik een geschiedkundig boek over dit onderwerp, en Piratenzoon is daar een goede variant voor kinderen van.
Een variant die zich heeft verweven met een stevige geschiedenisles over hoe ingewikkeld de Tachtigjarige Oorlog nou werkelijk was.

Politiek
De Tachtigjarige Oorlog is een onderwerp waar schrijver Rob Ruggenberg bekend mee is, eerder schreef hij al Het verraad van WaterdunenMet Piratenzoon belicht Ruggenberg echter de kanten van de Tachtigjarige Oorlog die anno nu leidden tot verhitte discussies. Burgers en kinderen die vrezen voor soldaten – ongeacht voor welke kant ze vechten – en mensen die omkomen door honger en geweld zijn immers geen “moderne problemen”. Ruggenberg toont, mogelijk onbedoeld, aan dat oorlogsgeweld eigenlijk altijd al hetzelfde is geweest.

Naast een spannend verhaal, dat op behapbare wijze de gruwelen van oorlog aan kinderen leert, opent Ruggenberg de deur van een ander politiek geladen onderwerp. Ook ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog waren godsdiensten een bron van haat en nijd onderling, en ook toen werd er door sommige mensen neergekeken op “buitenlanders”. Het gebrek aan mededogen, aan menselijkheid is voor sommigen onvoorstelbaar, en het komt nog een stuk heftiger over als het verhaal wordt verteld vanaf het oogpunt van een jongen die alleen maar wil overleven. Een jongen die dankbaarheid toont, die voor anderen zorgt, die nooit iets heeft misdaan. Piratenzoon laat zien dat er altijd twee kanten van een verhaal zijn, maar dat die niet perse tegelijk verteld worden.

Een boek over vriendschap, overleven, over het samenbrengen van culturen, en over hoe iedereen zijn/haar mening kan veranderen op basis van meer informatie.

Piratenzoon
Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Rob Ruggenberg. Piratenzoon / Querido / 9789045121031

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!