De eerste Olympische Spelen – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1896 begonnen de eerste moderne Olympische Spelen. Om de heropening van dit sportevenement, ooit ontstaan in Griekenland, te eren waren de eerste moderne Spelen dan ook in Athene. Er waren 43 evenementen, in 9 sporten.

De Olympische Spelen waren het grootste evenement in het Oude Griekenland. Ze duurden een paar dagen en waren ter ere van Zeus, de koning der goden. Alle vrij-geboren Griekse mannen mochten meedoen, ook al waren er een vrouwelijke wagenmenners die prijzen wonnen. De Spelen waren zelfs zo belangrijk, dat steden hun oorlogen staakten zolang ze bezig waren. Hun beste krijgers moesten immers meedoen en eer voor hun stadstaat binnenhalen! Het was de Romeinse keizer Theodosius I die in 394 de Spelen uiteindelijk verbood. De keizer redeneerde dat de Spelen waren bedoeld voor een heidense god, en als christelijke keizer van het Romeinse Rijk verbood hij alle heidense rituelen en festivals. Er zijn nog wel spelen gehouden, maar nooit meer in Olympia op de schaal die het was.

Olijftak
Tot 6 april 1896 dan. In Athene deden zestien landen mee, in negen verschillende sporten. 241 (mannelijke) atleten deden mee. Volgens de traditie kregen de winnaars bij elk onderdeel een olijftak, hoewel er ook medailles uitgedeeld werden. Bij de tweede Spelen, gehouden in Parijs in 1900, deden ook vrouwelijke atleten mee. Tijdens de derde Spelen (St. Louis, VS) werden er voor het eerst gouden, zilveren en bronzen medailles uitgedeeld. Vanaf 1992 werden de Winterspelen als apart onderdeel gehouden, twee jaar na elke Zomerspelen. In 2004 werden de Olympische Spelen opnieuw gehouden in Athene, dit keer met 10.625 atleten uit 201 deelnemende landen. De Paralympische Spelen werden in 1960 op ‘Olympisch level’ gehouden.

Sporten
Van alle sporten uit de ‘Oude Olympische Spelen’, zijn atletiek (rennen), de vijfkamp (zij het met andere sporten), worstelen en boksen opgenomen in het programma van de ‘Moderne Olympische Spelen’. Het wagenrennen is afgeschaft, hoewel er nu andere onderdelen zijn op het gebied van de paardensport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!