Niet iedere leraar verandert een leven.

School is maar school, en de meeste docenten zijn gewoon heel gewoon ‘docent’. Maar er zitten altijd uitblinkers tussen, ten goede of ten kwade. De leraar die mijn leven veranderde bundelt al die pareltjes tot een vermakelijk herkenbaar boek.

9200000051724731[1]Tijdens het lezen van De leraar die mijn lever veranderde moest ik terugdenken aan mijn eigen schooltijd, basis en middelbaar. Ik was geen uitzonderlijke leerling, hoogstens een uitzonderlijke kletskous die er een handje in had om me er met een leien dakje af te maken. Toch zijn er wel een paar docenten geweest die indruk op me hebben gemaakt. Zo was er op de basisschool juf Peggy, die ik drie jaar lang had en waar ik dol op was omdat ze me in alle rust liet lezen (de enige momenten dat ik mijn klep eens dicht hield). Op de middelbare school zijn er twee docenten die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, Harry en Fred. Fred was onze tekenleraar met wie ik in mijn eindexamenjaar vanaf dag één een soort oorlog voerde die iedereen in het klaslokaal kon voelen hangen. Ik was te koppig, hij geen goede docent. We hebben beiden fouten gemaakt, en mijn korte lontje maakte het natuurlijk allemaal niet veel beter. Ik kan me voorstellen dat hij me grommend heeft laten slagen voor zijn vak. Harry was een heel ander verhaal. Harry was mijn mentor en gymleraar in de bovenbouw. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat Harry ervoor heeft gezorgd dat ik mijn middelbare school uiteindelijk moeiteloos (behalve dat tekenen) heb afgemaakt, en vanuit daar ben doorgerold naar de universiteit.

Herkenbaar
Net zoals ik een verhaal over een leraar heeft, hebben de meeste mensen dat wel en daarom is De leraar die mijn leven veranderde zo leuk. Het is herkenbaar, en de korte verhalen zorgen ervoor dat je het boek over verschillende dagen (of weken, of maanden) kunt lezen. Want je hebt niet altijd zin in een verhaal over school. Het leuke aan de korte verhalen is ook de diversiteit van de schrijvers. De stijlen van Siebelink, Wieringa, en Goossens zijn immers werelden verschil en dus is er voor iedereen wel iets wat hen aantrekt.

De leraar die mijn leven veranderde
De leraar Nederlands die je na de les een roman in handen drukt en je aanmoedigt om zelf te gaan schrijven. De docent op de toneelschool die je een podium geeft om vol overgave jezelf te zijn. De scriptiebegeleider die je tot het uiterste tergt. Een leraar kan een onuitwisbare indruk achterlaten, iets in je naar boven halen wat je zelf niet vermoedde en je inspireren nieuwe wegen in te slaan.

Herkenbare, leerzame en ontroerende verhalen: De leraar die mijn leven veranderde is een eerbetoon aan het onderwijs en aan die ene persoon die alles anders maakte.

De leraar die mijn leven veranderde / Thomas Rap / 9789400405523

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!