Napoleon verovert Moskou (of toch niet?) – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1812 lukt het keizer Napoleon Moskou te veroveren, maar wat hij aantreft is teleurstellend en diezelfde dag begint ook nog de Grote brand van Moskou.

Een week eerder heeft Napoleon in de bloedige Slag om Borodino, waarbij bijna 80.000 doden vallen, de Russen eindelijk verslagen. Daardoor ligt de weg naar Moskou, en de overwinning over het tsarenrijk vrij! Dat denkt de keizer tenminste…

Het Franse leger heeft zware klappen te verduren gekregen in de slag, maar ook in de rest van de opmars naar Rusland. Het is een lange mars, waarin de soldaten alle ontberingen van de oorlog moeten verdragen. Honger, ziektes, ijskoude wind en regen, steeds meer soldaten deserteren het leger om huizen en dorpen te plunderen. Het idee dat de soldaten dan ook gaande houdt, is het idee dat Moskou vol zit met voedsel en voorraden, en dat ze Tsaar Alexander I op de knieën kunnen dwingen. De stad is echter meteen zeer teleurstellend. Moskou is verlaten, er is nergens eten te bekennen en Alexander is gevlucht zodat Napoleon hem niet tot overgave kan dwingen. Geen beloningen, geen voorraden, maar rond middernacht breken wel de branden uit. De Russen steken hun eigen stad in brand, om te zorgen dat de Fransen niets meer overhebben als de winter komt.

Grote brand van Moskou
De brand wordt op 14 september 1812 rond middernacht aangestoken, en vier dagen lang slaan de vlammen hun slag. Driekwart van Moskou brandt tot de grond toe af.
De oorzaak van de branden, is een betwist onderwerp. Het ene verhaal stelt dat militair gouverneur, graaf Rostopchin, beval om de publieke gebouwen plat te branden en alle voorraden in de stad te vernietigen zodat de Franse troepen niets zouden kunnen innemen. De verslagen van de Franse generaal Arman de Caulaincourt, die de brandstichters op liet pakken, bevestigt dit.
Een ander verhaal is dat de schuld van de branden bij de Fransen zelf ligt. Zij zouden de kookvuren niet goed hebben bewaakt, die daardoor uitslaan en al smeulende brandjes aanwakkeren.
Het derde verhaal is de theorie over Russische saboteurs, die in de stad zijn achtergebleven om het de Fransen zo moeilijk mogelijk te maken. Uiteindelijk bedenken ze dit te doen, door alles in brand te steken.

Moskou kon makkelijk branden, omdat het meeste van de stad bestond uit houten huizen. Bijna 6500 huizen gingen in vlammen op, net als meer dan 8000 warenhuizen en winkels, en 122 van de 329 kerken in de stad. 2000 gewonde Russische soldaten, die niet mee konden vluchten met het de rest van het Russische leger, komen om.

Verslagen
Na de zware slag van het brandende Moskou wordt Napoleon gedwongen om op 19 september 1812 zijn troepen terug te trekken. De winter is vroeg dit jaar, het begint te sneeuwen en het Franse leger is niet voorbereidt op de strenge Russische winter. Tijdens de terugtocht komt een nieuw probleem aan het licht: alles wat de Fransen vinden is geplunderd en platgebrand. Bovendien zit het herstelde Russische leger ze op de hielen! Door honger, de snijdende kou en het gebrek aan goede kleding en beschutting sterven de Franse soldaten en hun paarden bij bosjes. Steeds vaker kiezen de manschappen voor de tactiek: elke man voor zichzelf! Maar weinig soldaten weten Frankrijk levend te bereiken.

Napoleons nederlaag in Rusland, zorgt ervoor dat andere landen zich tegen hem gaan verzetten en uiteindelijk wordt de keizer in 1813 verslagen bij de Slag bij Leipzig. In 1815, nadat hij ontsnapt is uit zijn verbanning, wordt hij opnieuw verslagen tijdens de Slag bij Waterloo. De keizer is definitief van de troon gestoten, dankzij het bevroren tsarenrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!