Monster van Loch Ness – Vandaag in

NaamloosVandaag in 565 wordt het Monster van Loch Ness voor het eerst gezien. De Ierse monnik Columba voorkomt die dag dat het monster één van zijn volgelingen opeet.

Toen Columba voor het eerst naar Schotland kwam, was hij nog een gewone monnik met de taak om de heidense Scotten en Picten te bekeren tot het christendom. Dat kostte veel moeite want de rebelse Scotten en Picten moesten weinig hebben van deze nieuwe godsdienst.

Monster
Het verhaal gaat dat Columba op weg was naar één van de koninkrijken van de Picten, dat in de buurt van het huidige Inverness lag. Om daar te komen moest hij langs het meer dat wij nu kennen als Loch Ness. In Loch Ness wordt door de lokale bevolking veel gevist, maar het vissersbootje dat Columba’s aandacht trekt dobbert wat doelloos rond met niemand aan boord. De monnik beveelt één van zijn lokale volgelingen het bootje voor hem te halen, waarop de man zich in het water waagt. Als de man halverwege het meer is, verschijnt er ineens een verschrikkelijk monster aan het oppervlakte dat zich op de man wil storten. Iedereen denkt dat het laatste uur geslagen heeft als Columba in het water stapt. Hij schreeuwt het monster toe en beveelt het zijn volgeling met rust te laten en te vertrekken naar de diepten van het meer, waarna hij een kruis slaat. Het wezen deinst daarop achteruit en verdwijnt weer onder water.

Archeologie
Jaren na zijn dood werd Columba door de kerk heilig verklaard vanwege zijn heldendaden, en ruim honderd jaar na zijn dood was het de monnik Admanan die alles over het leven van de heilige opschreef. Dat boek is de eerste bron waarin men leest over het watermonster dat in Loch Ness leeft. Maar het is zeker niet het eerste of zelfs het laatste verhaal. Watermonsters zijn de Picten en Scotten niet vreemd en tijdens archeologische opgravingen zijn dan ook gegraveerde stenen gevonden die een soort waterbeest laten zien. Één van de theorieën over de stenen is dat dit het monster van Loch Ness of dat van Loch Morar is, hoewel dat nog altijd niet bevestigd kan worden. Andere monsters in de Schotse mythes zijn de kelpies, die hun slachtoffers laten verdrinken en dan opeten.

Foto
Ook in onze tijd wordt het monster van Loch Ness, ook wel Nessie genoemd, nog wel eens gespot. De beroemdste foto van het watermonster werd in 1934 geschoten, door R.K. Wilson. Deze foto zorgde voor de theorie dat Nessie de laatste plesiosaurus ter wereld zou zijn. Inmiddels is echter bekend dat de hele foto nep is, en dat ‘Nessie’ een stukje speelgoed was dat heel erg slim gefotografeerd is. Ondertussen houden de mensen die rond Loch Ness wonen wijselijk hun mond dicht over de echtheid van het monster. Nessie is namelijk één van de grootste toeristische trekpleisters van Schotlanden dus een bron van inkomsten.

Nieuwsgierig naar Nessie? Er is een live webcamverbinding waarop je het meer dag en nacht kan zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!