Memorabele monarchen en korte koningen

Vorige week overleed koning Bhumibol van Thailand, ‘s werelds langst regerende vorst. Bhumibol regeerde zeventig jaar, en komt daarmee in een lijst van memorabele vorsten.

Zeventig jaar klinkt misschien heel lang, maar Bhumibol staat nog niet eens in de top 10 van langst regerende vorsten ter wereld. Gezien het vroeger heel normaal was te regeren tot de dood, hebben we een paar van ‘s werelds langst regerende vorsten op een rijtje gezet:

  • Koning Wilhelmina van Nederland57 jaar en 286 dagen. Onze eigen koningin Wilhelmina begon haar regeringsperiode begon op de dag dat ze 18 jaar werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog regeerde ze vanuit Londen en sprak ze het volk via de radio moed in, waardoor ze ongelofelijk populair werd. Toen na de oorlog bleek dat het Nederlandse politieke landschap niet zou veranderen, deed ze uiteindelijk troonsafstand.
  • Keizer Hirohito van Japan. 62 jaar en 13 dagen. Hirohito had geen makkelijke tijd tijdens zijn ambtstermijn. Hij was keizer tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd zo het symbool van het agressieve Japan. Na de overgave verklaarde hij openlijk niet goddelijk te zijn, waarmee hij zijn opvolgers ook ‘menselijk’ maakte. In Japan is het nog altijd gebruikelijk dat keizers tot de dood regeren, en het idee van abdicatie is over het algemeen ongehoord.
  • Koning Lodewijk XIV van Frankrijk. 72 jaar en 110 dagen. De ‘Zonnekoning‘ was de langst regerende monarch in een (groot) Europees land. Onder zijn leiding floreerde de kunst in Frankrijk, en hij breidde het grondgebied uit met vele koloniën in Azië, Afrika, en Amerika. Maar uiteindelijk raakte hij ook verwikkeld in uitputtende oorlogen waardoor hij Frankrijk bijna bankroet achterliet. Dat zou uiteindelijk de aanzet worden voor de onvrede die leidde tot de Franse Revolutie.
  • Koning Sobhuza II van Swaziland. 82 jaar en 254 dagen. Sobhuza II werd officieel koning van Swaziland toen hij vier maanden oud was, nadat zijn vader overleed. Op dat moment was Swaziland officieel nog deel van het Britse rijk, maar Sobhuza II werd gezien als de officiele koning van het land. De ‘Leeuw van Swaziland’ zette zich in voor een onafhankelijk Swaziland, voor de welvaart van zijn volk, en tegen de apartheid van Zuid-Afrika. Sobhuza II werd misschien vereerd door zijn volk, zijn zoon en opvolger Mswati III wordt echter internationaal bekritiseerd om diens levensstijl en fortuin in het straatarme Afrikaanse land.
  • Farao Pepi II. 94 jaar. Het oude Egypte was een enorm rijk, met veel interne problemen. Farao Pepi II zou de troon van dit machtige rijk op 6-jarige leeftijd hebben bestegen, en hebben behouden tot zijn dood. Volgens de bronnen uit het Nieuwe Koninkrijk zou zijn regeerperiode 94 jaar hebben geduurd. Pepi II was echter geen goede farao. Al tijdens zijn regering verzwakte de macht van de farao’s door oorlogen, corruptie, en andere interne en externe problemen. Aan het einde van zijn leven was Pepi volgens de latere bronnen seniel en nam hij veelal de verkeerde beslissingen waardoor hij en zijn opvolgers zorgden voor een instabiel koninkrijk.

En natuurlijk zijn er ook een paar vorsten die opvallen door het gebrek aan tijd:

  • Tsaar Peter III van Rusland185 dagen. Peter III van Rusland was een onpopulaire tsaar, die eigenlijk geen woord woord Russisch sprak. Hij werd uiteindelijk onttroond door zijn vrouw, die daarna tsarina van Rusland werd en die in veel meer geschiedenisboeken staat.
  • Keizer Didius Julianus65 dagen. Didius Julianus mocht zichzelf gedurende een korte periode keizer van het Romeinse Rijk noemen, maar alleen omdat hij de troon voor heel veel geld had gekocht van de Praetoriaanse Garde. Die garde bleek niet erg loyaal toen de Romeinse Senaat Julianus kort daarna ter dood veroordeelde.
  • Paus Urbanus VII. 12 dagen. Deze paus werd in 1590 unaniem verkozen om de troon van het Vaticaan te beklimmen, en besloot onder andere om per direct het gebruik van alcohol en tabak te verbieden. Twaalf dagen na zijn inauguratie overleed hij echter aan de gevolgen van malaria. Urbanus VII was niet de kortst regerende paus, maar Stefanus II  stierf voordat hij officieel gekroond kon worden en telt daarom volgens het Vaticaan zelf niet mee als officiële paus.
  • Keizer Duc Duc van Vietnam. 3 dagen. Duc Duc was voor een hele korte tijd keizer van Vietnam na de dood van diens vader Tu Duc. In de drie dagen na diens dood maakte Duc Duc zichzelf echter zo onpopulair door zijn losbandige gedrag, en het schenden van de wetten omtrent het rouwen om de overleden keizer, dat de Vietnamese overheid hem liet afzetten en veroordelen. Zijn straf was verbanning, maar de exacte details rond zijn dood zijn onbekend.
  • Koning Lodewijk XIX van Frankrijk. 20 minuten. Een nazaat van die beroemde en langregerende Lodewijk XIV, koning Lodewijk XIX van Frankrijk mag zichzelf de twijfelachtige eer aanmeten dat hij in het Guinnes Book of World Records staat als korst regerende vorst ter wereld, met een duur die eigenlijk onmogelijk korter kan zijn. Lodewijk regeerde namelijk maar 20 minuten over Frankrijk, waarna hij werd gedwongen om de troon af te staan waardoor er een einde kwam aan het Koninkrijk Frankrijk. Sommigen hebben de gedwongen abdicatie nooit geaccepteerd en zien Lodewijk XIX en diens nakomelingen nog altijd als de rechtmatige koningen van Frankrijk.

Elizabeth II
De lijst met langst regerende vorsten wordt vanaf vorige week geleidt door Elizabeth II van Engeland, die een paar jaar geleden haar ‘diamanten jubileum’ vierde. De vorstin zit inmiddels 64 jaar op de troon van het grootste koninkrijk ter wereld. Vanuit Londen regeert ze onder andere over Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, en het Verenigd Koninkrijk. De 64 jaar geldt trouwens wel alleen voor het Verenigd Koninkrijk, haar regeringsperiode over andere landen (zoals Jamaica) is soms korter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!