Mag je de therapie in Arctisch dagboek vermakelijk vinden?

De Boekenweek is inmiddels afgelopen. Een hele drukke Boekenweek, met een geschenk dat helemaal niets met het thema (Reizen) te maken had. Gelukkig maakt het Boekenweekessay Arctisch dagboek dat ruimschoots goed. BW14_Essay_JBC_231[1]

Jelle Brandt Corstius is niet de minste in de reisverhalen-wereld. Dus hem vragen om het essay te schrijven als het thema ‘Reizen’ is, is niet meer dan logisch. Maar Arctisch dagboek is niet een standaard reisboekje. Het is de gedachtegang van iemand die de halve wereld heeft gezien, misschien zelfs wel meer, en die ondanks alle mensen die hij ontmoet ontzettend eenzaam kan zijn.

Het is een bekend patroon van de reiziger. In hostels kom je de meest interessante mensen tegen. Je drinkt wat aan de bar, gaat samen nog op een trip. Maar daarna verlies je elkaar uit het oog en ondanks de goede voornemens om via email of social media in contact te blijven, vervaagt het.

Oncontroleerbaar

Een boekje van 64 pagina’s is natuurlijk zo uit. En dat is de gedachte ook achter het essay, dat eigenlijk meer een soort autobiografisch werk is. Maar Arctisch dagboek legt ook op hilarische wijze de stereotype reiziger vast. Corstius heeft het over de doorsnee reiziger, die zijn vakantie tot op de details plant en eigenlijk niet van die gebaande paden afwijkt. Toen ik zelf door Zuid-Afrika reisde een paar jaar geleden pakte ik het in de eerste instantie ook zo aan. Tot ik me gek verveelde, eerder vertrok uit Kaapstad en vast kwam te zitten in een piepklein dorpje. Dat geplande tripje is leuk hoor, maar de Great Karoo te zien krijgen omdat je vast zit en een lift van iemand aanneemt die achteraf een behoorlijk vlotte babbel heeft, is toch een stuk leuker!

En over die oncontroleerbare ervaringen gaat dit boekje ook. Het is een autobiografisch werk dat tegelijk therapeutisch overkomt. Je probeert als reiziger, in dit geval via Corstius, grip te krijgen op de tijd die je hebt doorgebracht. De situaties die je hebt meegemaakt. En dat wordt beschreven op een grappige, luchtige en oprecht vermakelijke manier. Het is bijna jammer dat de Boekenweek weer voorbij is, maar ik raad aan het toch nog in handen te krijgen.

Arctisch dagboek

‘Toen de CPNB mij vroeg om het Boekenweekessay te schrijven, met reizen als thema, moest ik meteen denken aan het dagboek dat ik ooit heb bijgehouden tijdens een cruise op de Witte Zee. Ik was aan boord om lezingen te geven. Normaal houd ik geen dagboeken bij, maar dit waren geen normale omstandigheden. Ik begon het dagboek tegen het einde van de reis. Ik was ernstig in de war en durfde mijn raamloze hut niet meer uit. Ik sta niet in voor de waarheid van dit document; zoals gezegd was ik in de war. En ik at nauwelijks, want om aan eten te komen moest ik mijn hut uit, en dat wilde ik niet. Dat het schip flink op en neer deinde, hielp ook niet mee. Ik heb besloten om het dagboek in al zijn rauwheid intact te laten.’ De aantekeningen op het schip vormen de basis voor Arctisch dagboek, het persoonlijke verslag van Jelle Brandt Corstius over reizen per cruiseschip en over zijn liefde voor Rusland. En over de ellende van bekend zijn, en de behoefte aan alleen zijn.

Jelle Brandt Corstius. Arctisch dagboek / Prometheus/CPNB / Boekenweekessay / 9789044627183

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!