Koning Filips II – Vandaag in

Vandaag in 1556 bestijgt Filips II de troon van Spanje, en daarmee ook de troon van Nederland. Zijn rijk zal tijdens zijn regeerperiode echter behoorlijk verkleinen.

Het was Filips II die de Tachtigjarige Oorlog met Nederland begon, en wiens Armada streed tegen Elizabeth I van Engeland. Hier zijn enkele bijzondere, en interessante wapenfeiten van de Spaanse koningstelg.

  1. Op dat moment dat Filips II koning van Spanje werd was hij al een jaar Heer der Nederlanden, een titel waar zijn vader eerder afstand van had gedaan in de hoop de opstandige Nederlanden tevreden te stemmen.
  2. De bijnaam van Filips wordt al snel “De Voorzichtige“. De koning was zo bang dat hij al zijn eventuele misstappen zou moeten verantwoorden aan God, dat hij lang onderzoek deed en diep nadacht over elke beslissing die hij moest nemen. Het zorgde voor een zeer trage besluitvorming binnen zijn rijk.
  3. Filips II wantrouwde iedereen om hem heen, en schuwde geen  harde maatregelen om zichzelf en zijn rijk te beschermen. Dat bewees zich in de moord op voormalig minister Juan de Escobedo, die op bevel van de koning was uitgevoerd.
  4. Prins Don Carlos had zo’n enorme hekel aan zijn vader dat hij zich aansloot bij de opstand in Nederland en Duitsland, wat ervoor zorgde dat zijn vader hem uiteindelijk liet arresteren. De prins overleed in gevangenschap, onder mysterieuze omstandigheden.
  5. Gehaat in Nederland, maar geliefd in Spanje. Filips II stak veel moeite (en geld) in de kunsten en architectuur, waardoor de Spaanse Gouden Eeuw van de grond kwam en Europese kunstenaars enige tijd hun blik naar Spanje wendde om daar stijlen en technieken te ontwikkelen.
  6. Als koning zag Filips het als zijn plicht de wereld te “bevrijden” van de reformatie, en dus was de Britse koningin Elizabeth I een doorn in het oog. De koning stuurde zijn vloot, de onoverwinnelijke Armada, naar Engeland om het in te nemen. Wat Filips niet verwacht had, was dat Elizabeth en haar leger de helft van zijn schepen tot zinken zou brengen in  één slag.
  7. Filips II was een diepgelovig man, maar als koning lag hij constant overhoop met de paus. Elke paus die aantrad tijdens de regeerperiode van de Spaanse koning kreeg ruzie met hem, wat soms kwam door een botsing tussen persoonlijkheden, en soms omdat Rome gematigder was tegen protestanten dan Filips.
  8. Filips verloor tijdens zijn regeerperiode een flink stuk van zijn rijk, waaronder Nederland en Duitsland, maar won ook veel slagen. Zo was het onder zijn leiding dat het Ottomaanse Rijk de eerste grote nederlaag werd toegebracht, waarmee de groei van het sultanaat een halt werd toegeroepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!