To kill a Mockingbird gepubliceerd – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1960 verschijnt To kill a Mockingbird in de winkels. De klassieker van Harper Lee wordt nog steeds veel verkocht en gelezen.

In ruim 50 jaar tijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren van To kill a Mockingbird verkocht. Door de vele herdrukken lijkt het inmiddels nauwelijks meer op het originele boek, dat geschreven werd door de toen nog onervaren Harper Lee die tijdens het schrijven werd gesteund door Truman Capote. Vanwege Capote’s hulp ging lange tijd het gerucht dat hij het dat hij in werkelijkheid de auteur van het boek was, en hoewel Lee zelf altijd tegen dit gerucht is ingegaan heeft Capote zich er nooit duidelijk over uitgesproken.

Succes
To kill a Mockingbird werd meteen na publicatie al een succes. Het boek leverde Harper Lee een Pulitzer Prijs op, en werd in 1962 verfilmd. Sindsdien heeft de uitgever ervoor gezorgd dat het boek nooit uitverkocht is geweest. Tot 2015 was de titel immers Lee’s enige boek, tot ineens het manuscript van Go set a Watchman werd teruggevonden en uitgegeven.

Vervolg
In 2015, ruim 50 jaar na de publicatie van To kill a Mockingbird verscheen er dus ineens een vervolg op het beroemde boek. Go set a Watchman is, in tegenstelling tot Lee’s eerste boek, behoorlijk terughoudend ontvangen en zelfs door de trouwe groep fans van Lee wordt het bekritiseerd. Sommige boekwinkels boden zelfs aan hun klanten hun geld terug te geven als ze het boek toch besloten terug te brengen. Een ander deel van de controversie rond het boek is de rol van Lee’s advocaat, die het manuscript zou hebben gevonden.

Harper Lee overleed een jaar na het verschijnen van haar nieuwste, en laatste boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!