Kennedy vermoord – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1963 wordt John F. Kennedy vermoord. De president van de Verenigde Staten wordt neergeschoten in Dallas, Texas.

In 1963 was John F. Kennedy bijna aan het einde van zijn termijn als president van de Verenigde Staten, en er werd ]verwacht dat hij zou proberen herkozen te worden. Een support-campagne bracht hem naar Dallas, Texas, zodat hij kon praten met lokale politici en de aanhang van de Democratische Partij.

Toen Kennedy en zijn vrouw in Dallas aankwamen, werden ze ontvangen door een enorme menigte mensen die hun president toejuichten terwijl ze in de auto stapten. Tijdens de rit door de straten van de stad stond er net zo’n menigte, maar de tocht werd ineens onderbroken door het geluid van schoten. De kogels raakden de president in het hoofd en de nek. Hoewel het ziekenhuis snel bereikt was, kon er niets worden gedaan en Kennedy stierf op 22 november 1963 om 13.00 uur. Twee uur later werd Lyndon B. Johnson ingezworen als de 36ste president van de Verenigde Staten.

Controversie
Rond de tijd van Kennedy’s overlijden werd in Dallas Lee Harvey Oswald gearresteerd onder verdenking dat hij de president zou hebben vermoord. Oswald is echter nooit berecht, want op 24 november werd hij zelf neergeschoten terwijl hij naar de gevangenis werd vervoerd. Jack Ruby heeft altijd volgehouden Oswald in blinde woede te hebben neergeschoten. Ook Ruby stierf voor hij berecht kon worden, aan longkanker.

De moord op Kennedy werd destijds onderzocht door de Commissie Warren, die tot de conclusie kwam dat Oswald de moordenaar was maar verder alleen werkte. Deze conclusie werd gebaseerd op dat Oswald als enige toegang had tot de zesde verdieping van het gebouw waarvandaan geschoten was, en dat het geweer door hem was gekocht. Oswald ontkende elke beschuldiging, maar had geen alibi. Ondanks de uitspraak van de commissie is er nog altijd veel controversie rond de moord op de president, in tegenstelling tot de moord op Lincoln, en in 1978 ontstond de theorie dat er sprake zou zijn geweest van een grootschalig plan met meerdere schutters om Kennedy te vermoorden. Tot op heden is er nog altijd geen duidelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!