Journalistieke keuzes

“One cannot be a source and a friend, it’s either one.” Ain’t that the truth… Als journalist moet je vaak keuzes maken, en die zijn niet altijd even goed voor je sociale leven of voor je vriendschappen.

Het was de film The Post waarin ik deze zin hoorde en het bracht me in gedachten terug naar de jaren waarin ik journalistiek studeerde en mijn stages liep. En naar enkele dingen erna. Ineens werd ik voor het blok gezet want hoewel ik niet als journalist werk op het moment is het wel iets waar ik mogelijk ooit nog naar terug zou willen, de vraag is echter of dat het waard is…

Het moment waar ik naar terug werd gebracht was toen een vriendin van mij me iets vertelde over haar opleiding, iets dat in de studentenkranten zeker effect zou hebben. Ik bracht het naar buiten, met haar als mijn anonieme bron. Tot op de dag van vandaag weet het medium niet wie mijn bron was, omdat ik haar beloofde dat ik dat niet naar buiten zou brengen. Ze was als de dood dat de opleiding zich tegen haar zou keren. Sterker nog, in het begin was ze er zo bang voor dat ze eigenlijk boos op me was dat ik dit nieuws naar buiten wilde brengen. Voor het eerst werd ik geconfronteerd met dat sommige beslissingen je wel degelijk een vriendschap konden kosten.  Door The Post werd ik plotseling weer herinnerd aan dit moment , een moment waarop ik er nog van overtuigd was dat ik journalist wilde worden.

De vraag die me nu door het hoofd spookt is of zulke momenten het waard zouden zijn. Één scoop, het einde van een jarenlange band. Maar aan de andere kant, een goede journalist gaat door vuren om de waarheid boven tafel en bij de mensen te krijgen. En dat is iets waar ik me altijd voor in heb willen zetten. Toch heb ik mensen om me heen die dat mogelijk niet volledig begrijpen.

En terwijl ik hier over pieker zit ik aan een bureau en schrijf ik persberichten over brillen, monturen, design. Probeer ik ergens nog een stukje te schrijven voor een blog, of een hoofdstuk voor een boek. Niets daarvan is journalistiek, en alles eraan is veiliger voor mijn bestaande vriendschappen. Het is een keuze geweest, al dan niet journalistiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!