Jehanne is een moderne discussie met een meeslepend historisch jasje

Anno nu worden er heftige discussies gevoerd over gender-equality en over dat vrouwen dezelfde kansen moeten krijgen als mannen. Jehanne bewijst, doormiddel van een historisch verhaal, dat die discussie zo oud is als de mensheid zelf.

Over Jeanne d’Arc, ook wel bekend onder de namen Joan of Arc of Jehanne, is zeer veel geschreven. Deze haast mythische figuur was de vrouw die de Franse koning terugzette op de troon nadat ze een leger aanvoerde om de stad Orleans te ontzetten. Wat ze deed was ongehoord en volledig uniek, vooral gezien Jehanne leefde in de 15de eeuw: een tijd waarin vrouwen volledig ondergeschikt waren aan mannen en soms nauwelijks een blik waardig werd gegund.

Vrouw
Vrouwen hebben het in de huidige maatschappij nog soms verdraaid lastig, maar vergelijk het eens met de positie die ze zouden hebben in de 15de eeuw. In Jehanne schroomt schrijfster Simone van der Vlugt niet om woorden te gebruiken die haast schokkend zijn, want daarmee vangt ze wel de gedachtegang van de mensen uit die tijd. Want in de 15de eeuw werd er oprecht geloofd dat vrouwen biologisch gezien niet hetzelfde intellect konden hebben als mannen, ze waren dan ook niet in staat verstandige beslissingen te nemen en zouden altijd emotioneel of hysterisch zijn. Oftewel: God zou nooit een vrouw kiezen om zijn bevelen uit te voeren. En dan is er Jehanne, een jonge vrouw die precies zegt dat te doen en die stelt dat ze volwassen en verstandig genoeg wordt bevonden om de hele dag op het veld te werken, en dat het dan vreemd is dat ze kennelijk ook te onverstandig is om voor zichzelf een beslissing te nemen.

Daarmee schopt Jehanne, die werkelijk heeft bestaan en wiens daden door vele van haar tijdsgenoten zijn vastgelegd, alle heilige huisjes tegen de vlakte. Maar dat deed ze niet alleen in 1425, want ook in de 600 jaar erna spreekt de vrouw tot de verbeelding door wat ze deed en wat ze doorstond om zover te komen. In Jehanne wordt een jonge vrouw, nauwelijks volwassen, op zeer menselijke wijze neergezet terwijl ze met een doel voor ogen zich door alles heen slaat. En dat is iets wat anno nu nog steeds respect oproept.

Herkenning
Door de manier waarop Van der Vlugt Jehanne weet te beschrijven herkent iedereen wel iemand in het meisje. Een zusje, een dochter, een nichtje, een buurmeisje, of zichzelf. En dat maakt het verhaal zo pakkend. Het boek leert de jongste lezers over een hele sterke vrouw, en de wat oudere lezers over dat je als man en vrouw hartstikke gelijk bent als het gaat om handelen en denken. Daarmee is Jehanne misschien een wat oudere titel, maar anno nu is het weer hartstikke accuraat.

Jehanne
1425. Frankrijk is verwikkeld in de Honderdjarige Oorlog met Engeland. Als op een dag de Engelsen Domremy binnenvallen en een spoor van verkrachting en vernieling achterlaten, maakt de dertienjarige Jehanne de verschrikkingen van de oorlog voor het eerst van dichtbij mee. Een paar dagen later overkomt haar iets wonderlijks: ze hoort een stem die haar vertelt dat zij degene is die Frankrijk van de vijand zal verlossen. Zonder dat iemand het weet, trekt Jehanne naar het hof van de kroonprins van Frankrijk en belooft hem dat zij hem naar Reims zal brengen waar hij tot koning gekroond zal worden. Bovendien zal zij het leger leiden dat Orléans moet ontzetten.

Jehanne is de geschiedenis ingegaan als Jeanne d’Arc. In dit boek lees je haar waargebeurde, tragische levensverhaal.

Simone van der Vlugt. Jehanne / Lemniscaat / 9789047751052

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!