Jeanne d’Arc ontzet Orleans – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1429 leidde de zeventien jarige Jeanne d’Arc het Franse leger om de stad Orleans te ontzetten. De jonge vrouw belandde uiteindelijk op de brandstapel, maar ging ook de geschiedenis in als het toonbeeld voor moed en strijd.

Jeanne d’Arc is geboren in Domrémy, Frankrijk. De Fransen en Engelsen zijn op dat moment in oorlog, al sinds 1337, om de heerschappij over het Franse koninkrijk en de Engelsen overwinnen de ene na de andere stad, wat ervoor zorgt dat de Franse troonpretendent. Jeanne merkt niet veel van deze strijd, als dochter van een (arme) herder. Maar dat houdt het lot niet tegen om van haar de meest strijdvaardige vrouw van Frankrijk te maken.

Stemmen
Op haar dertiende hoort ze voor het eerst stemmen, die volgens haarzelf afkomstig zijn van onder andere de aartsengel Michaël. Ze moet haar diensten aan de Franse prins Karel aanbieden en hem de overwinning helpen bereiken. Natuurlijk is Karel sceptisch als een meisje van nog geen zestien jaar oud aan zijn hof verschijnt, maar als na onderzoek blijkt dat Jeanne inderdaad een vroom christen is, en werkelijk nog maagd, geeft hij haar manschappen om haar missie te volbrengen: het ontzetten van de stad Orleans.

Strateeg
‘De Maagd’ eist dat alle Engelsen zich terugtrekken uit Frankrijk en de overwonnen steden teruggeven aan Karel. De Engelsen zijn niet onder de indruk, noemen haar een soldatenhoer (een trend die zelfs Shakespeare later nog door zou zetten!) en blijven. Daarop valt Jeanne Orleans aan. Met als resultaat dat ze op 29 april 1429 Jeanne te paard en gewapend met het Franse vaandel de oostelijke poort van Orleans door rijdt en de stad inneemt. Ze is gewond geraakt door een pijl maar bronnen zijn niet duidelijk of ze zelf ook heeft gevochten of enkel als militair strateeg dient. Orleans is dan wel Jeanne’s eerste overwinning, het is zeker niet haar laatste.

Parijs
Onder druk van de Maagd zet prins Karel de strijd voort. Samen veroveren ze de stad Reims, waar Karel gekroond wordt tot koning Karel VII van Frankrijk. Bij deze kroning is Jeanne d’Arc net zeventien jaar oud. Maar de Maagd is nog niet klaar, ook al is Karel eigenlijk moegestreden. De steden willen onderhandelen, Jeanne wil de Engelsen verjagen.  In de winter trekt ze Compiègne om de Bourgondiërs te verslaan. Hun troepenmacht is echter te groot voor de Fransen en als ze zich in de stad wil terugtrekken, blijken de poorten gesloten te zijn. Jeanne word gevangen genomen, en aan de Engelsen uitgeleverd.

Ketterij
Sprake van een eerlijke rechtszaak is er niet. Jeanne mag geen advocaat spreken, en de rechters zijn loyaal aan de Engelse koning. Met hand en tand verzet Jeanne zich vijf maanden tegen de rechtbank. Maar het mag niet baten. Ze wordt veroordeeld tot ketterij, en daarmee de brandstapel. Wanneer het vonnis precies is voltrokken is niet bekend. Wel is bekend dat na de verbranding, haar as in de Seine is gegooid. Dit was om te voorkomen dat er iets over zou blijven om te vereren, de Engelsen hoopten zo de Franse moreel de grond in te trappen.

Heilig
Koning Karel VII heeft nooit pogingen ondernomen om zijn trouwe bondgenoot te bevrijden toen ze gevangen werd genomen. Toen hij echter in 1453 (na 116 jaar strijd) de oorlog met Engeland beëindigde (in zijn voordeel) besefte hij mogelijk hoe erg hij bij Jeanne d’Arc in het krijt stond want hij liet haar proces heropenen. Na onderzoek laat hij haar haar vonnis nietig verklaren. Postuum wordt ze in ere hersteld. In 1920 wordt hier nog iets aan toegevoegd. Paus Benedictus XV verklaart haar op 16 mei 1920 heilig. Jeanne d’Arc is nu één van de populairste heiligen van de katholieke kerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!