Jane Eyre – Vandaag in

Vandaag in 1847 is de publicatiedatum van Jane Eyre. Het werk van Charlotte Brontë staat inmiddels op de lijst van klassiekers.

Charlotte Brontë is wereldberoemd geworden met haar werk Jane Eyre, dat zij publiceerde onder het pseudoniem Currer Bell omdat ze als mannelijke schrijver serieuzer werd genomen. Toch zijn zij en haar zussen uiteindelijk wereldberoemd geworden onder hun eigen namen, hoewel dat pas een jaar na de dood van Emily en Anna Brontë was.

Jane Eyre was vanaf de eerste dag een groot succes onder de Britse lezers en is nog altijd een klassieker binnen de Engelstalige literatuur. Daarom zijn hier een paar interessante feiten over Jane Eyre en over Charlotte Brontë.

  1.  Net als Jane Eyre heeft Charlotte enige tijd als gouvernante gewerkt. Ze haatte het. Ook de dame op de zolder is gebaseerd op waarheid, en het personage van Helen Burns is geïnspireerd door één van Charlotte’s oudere zussen.
  2. Charlotte’s uitgever wist lange tijd niet dat ‘Currer Bell’ eigenlijk Charlotte Brontë heette, gezien de schrijfster en uitgever alleen via brieven correspondeerden.
  3. Het pseudoniem Currer Bell was gekozen omdat de naam niet per se mannelijk of vrouwelijk was, Brontë wilde niet beoordeeld worden op basis van haar geslacht. Toch vermoedden sommige critici dat ze een vrouw was.
  4. Één van de eerste fans van Jane Eyre was niemand minder dan de Britse vorstin Victoria, die zelfs notities maakte over het boek in haar beroemde dagboeken.
  5. Charlotte Brontë heeft zeer bewust geweigerd om van Jane Eyre een aantrekkelijke vrouw te maken, omdat ze wilde schrijven over een gewone vrouw die net als de zusters Brontë weinig macht had maar tegelijk wel degelijk interessant was.
  6. De Brontë-familie was altijd al bezig met verhalen vertellen. De eerste zelfgeschreven verhaaltjes van de drie zussen en hun broer zijn grotendeels verloren gegaan, op enkele piepkleine boekjes na. Één daarvan werd in 2011 geveild voor ruim 800.000 euro.
  7. Wuthering Heights, Agnes Grey, en Jane Eyre (de drie boeken waarmee de Brontë zussen doorbraken) werden allen in hetzelfde jaar, aan dezelfde keukentafel geschreven.
  8. Sinds de publicatie in 1847 is Jane Eyre nog nooit uitverkocht geweest.
  9. In 1837 schreef de dichter Robert Southey aan Charlotte Brontë dat ze, ondanks haar talent, zou moeten stoppen met schrijven. Waarom? Omdat ze een vrouw was, en “het hoorde niet dat een vrouw haar tijd besteedde aan schrijven in plaats van haar taken”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!