Interpol – Vandaag In

Vandaag in 1923 wordt Interpol opgericht. De International Criminal Police Organization is verantwoordelijk voor de samenwerking tussen politie-eenheden van verschillende landen en voor het oplossen van internationale misdaden.

Het idee van een internationale organisatie voor de politie was ontstaan in 1914. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen politiemensen, advocaten, en officieren van justitie uit 24 landen samen voor een congres om te bespreken ze het beste misdaad op konden lossen en hoe ze beter samen konden werken. Tot die tijd was het uitleveren van verdachten een langdurig en ingewikkeld proces, en gezamenlijke onderzoeken liepen vaak vast in de verschillen tussen wetten. Omdat er 24 verschillende talen werden gesproken werd er voorgesteld om de internationale taal Esperanto als officiële taal van de organisatie te maken, maar tot op heden is het Frans.

Werkzaam
Ooit begonnen met 24 landen, inmiddels zijn 192 landen lid van Interpol. Al deze landen hebben een National Central Bureau, een nationaal politieonderdeel dat verantwoordelijk is voor de communicatie met het internationale orgaan. Via deze bureau’s kan de landelijke politie Interpol benaderen om een beroep te doen op hun internationale DNA- en vingerafdrukken databank. De vingerafdrukken databank zorgde in 2013 voor 1200 identificaties in lopende zaken.

Naast de bekende databanken, die vaak worden genoemd in tv series en films, is de organisatie verantwoordelijk voor internationale arrestatiebevelen en houdt het zich bezig met internationale misdaad zoals drugs- en wapenhandel, mensensmokkel, en ook het verhandelen van kunst. Zo onderzoekt de organisatie al jaren handelaren die geroofde kunst uit het voormalig kalifaat van IS zouden doorsluizen naar andere landen.

Kritiek
Het toenemende aantal deelnemende landen zorgt echter ook voor problemen. Het verwijt dat ondemocratische regimes Interpol gebruiken om dissidenten te laten vervolgen klinkt al langer, maar in 2008 uitte ook de Verenigde Naties hun bezorgdheid over enkele arrestatiebevelen van Interpol. Deze waren uitgevaardigd voor mensen die om politieke redenen asiel hadden aangevraagd in andere landen. Interpol heeft tot op heden maar mondjesmaat gereageerd op de kritiek, en heeft slechts een handvol mensen van de lijst met gezochte personen gehaald – waarmee het erkende dat het arrestatiebevel om politieke redenen was uitgevaardigd -.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!