Internationale Vrouwendag – Vandaag in

Twee weken geleden was het International Women’s Day, maar vandaag in maart 1911 was het de eerste internationaal erkende dag voor vrouwen wereldwijd.

De 20ste eeuw klinkt voor velen heel modern, het is immers nog niet zo lang geleden, maar toch is het een wereld van verschil met vandaag de dag. In het begin van 1900 hadden vrouwen in veel moderne landen nog altijd niet dezelfde rechten als mannen, maar dat werd minder en minder geaccepteerd. Het stemrecht was één van de dingen waar hard voor gevochten werd, net zoals het recht om hetzelfde werk als mannen te doen.

Gesprek
In 1908 begon de onrust toe te nemen, vrouwen wereldwijd wilden het gesprek aangaan over hun rechten. In New York gingen 15.000 vrouwen de straat op, hun eisen: stemrecht, betere salarissen, en kortere werkdagen. Rechten die mannen al jaren hadden. In de hoop de onrust te sussen werden enkele dingen toegezegd en werd op 28 februari 1909 een nationale vrouwendag gehouden in de Verenigde Staten, maar dat zou niet helpen. Wereldwijd werd er opgeroepen dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moesten worden, en dat vrouwonvriendelijke wetten moesten worden opgeheven.

Toch duurde het nog twee jaar voordat op 19 maart 1911 de eerste internationale vrouwendag werd gehouden. Het idee was een jaar eerder in Kopenhagen bedacht; elk jaar zou er een dag zijn waarop elk land kon stilstaan bij de rechten van de vrouw.

Rusland
Internationale vrouwendag werd niet direct door elk land in acht genomen. in 1911 deden enkel Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, en Zwitserland mee. Rusland deed voor het eerst mee in 1913, op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In dat jaar werd de dag op 8 maart gevierd, wat in Rusland sindsdien een nationale feestdag is, en sindsdien doen elk jaar meer landen mee om het gezamenlijke standpunt over vrouwenrechten te tonen. Rusland kwam in 1917 nogmaals in het nieuws tijdens de internationaal erkende dag: toen gingen vrouwen massaal de straat op om “brood en vrede” te eisen, nadat 2 miljoen Russische soldaten waren gesneuveld in de oorlog. Vier dagen later werd tsaar Nicolaas II gedwongen afstand te doen van de troon, waarmee een einde kwam aan de Russische monarchie.

2018
Anno 2018 staat Internationale Vrouwendag weer in het spotlicht. Huidige discussies over seksuele gelijkheid, intimidatie, en de nog altijd bestaande stereotypes hebben ervoor gezorgd dat de dag meer dan ooit nodig lijkt te zijn om aandacht te vragen voor serieuze onderwerpen. De VN organiseert elk jaar op 8 maart discussies en debatten, al dan niet op basis van een thema. Het thema van 2018 was: #PressforProgress.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!