Influencers, of zo iets

“Als je meer zakgeld wil is het misschien tijd dat je een baantje gaat zoeken.” De toon van de vader is streng, ook al kijkt hij nauwelijks op van zijn telefoon. Het meisje dat voor hem uit gestoven is kijkt verbaasd om. “Maar ik heb een baan.” Een baan nog wel. Iets fulltime dat een salaris verdiend, zo laat ze het klinken. Het feit dat het kind ongeveer 16 jaar oud moet zijn wil zeggen dat ze nog op school zit. Nu kijkt de vader wel op, de verbazing op zijn gezicht is duidelijk te zien. “Hoe bedoel je? Wat dan?” Als je vader niet weet dat je een baantje hebt dan heb je het wel heel goed verborgen gehouden, denk ik.

“Ik ben een influencer,” zegt ze terwijl ze door een aantal tijdschriften bladert. Waarschijnlijk ging dat net een stapje te ver voor de vader, die verbijsterd naar zijn dochter kijkt. “Een wat?” vraagt hij. De dochter zucht overdreven en kijkt op van het tijdschrift, het ding kost bijna 25 euro weet ik uit mijn hoofd. “Een influencer pap, je weet wel, op Instagram.” Haar toon klinkt oprecht geërgerd. Hoe kan haar vader nou niet weten wat het allerbelangrijkste is in haar leven? Je weet wel, Instagram. “Instagram? Dat is dat met die foto’s toch? En wat doet zo’n influencer dan?” Kijk, dat is een goede vraag. Ik schuif wat meer naar de toonbank. Dit antwoord wil ik ook wel even horen. De dochter slaat het tijdschrift dicht maar legt het niet weg, iets wat vader nauwlettend in de gaten houdt valt me op. “Nou,” begint ze, op een nogal belerend toontje. “Een influencer zorgt dat een merk meer zichtbaarheid krijgt.” De vader kijkt nog steeds een beetje bedenkelijk, maar tegelijk lijkt hij het te snappen. “Dus een merk zou jou inhuren om dat voor ze te doen?” Nu is zijn toon niet meer onbegrijpend, maar eerder sceptisch. Het kind is 16 jaar oud, maar tegelijk zegt dat niets over de hoeveelheid Instagram-followers die je kan hebben. Het meisje knikt driftig. “Ja, ze sturen dan producten en die fotografeer of film ik.” Nog steeds lijkt pa niet overtuigd. “Maar waarom moet ik die dingen dan steeds voor je kopen als je ze ook gratis kan krijgen?” Een goede vraag, zij is er echter niet door uit het veld geslagen. “Nou het duurt wel even voor iedereen je naam kent hoor, dus ik moet het ook opbouwen.” Goed excuus…

Even overweeg ik om het gewoon allemaal te laten en terug te gaan naar mijn werk, maar tegelijk is dit ook veel te leuk. “Sorry, hoorde ik dat je een influencer was?” Het meisje en de vader kijken wat verstoord op als ik ze aanspreek over de toonbank heen. Ja dame en heer, het personeel luistert mee, in elke winkel waar je binnenloopt.
Ze knikt een tikje nors, een goed begin als je samenwerkingen wil aangaan. “Wij zoeken nog wel naar een influencer die met onze winkel wil samenwerken. Wat is je account?” Het meisje wil duidelijk nee zeggen, maar vader is haar voor. “Hoor je dat lieverd? Dan kun je misschien al die tijdschriften die je perse wil krijgen.” En hoeft hij er niet voor te betalen. De dochter kijkt nu nog norser, dit gaat duidelijk niet zoals zij wil. Schoorvoetend geeft ze haar accountnaam, ik vind haar vrij snel en moet mijn best doen om niet te grinniken. “En?” wil de vader gretig weten. “Ze heeft nog geen 100 volgers, dan kan ik het zelf ook wel doen.” De blik die ik toegeworpen krijg spreekt boekdelen. Hoe durf ik haar niet serieus te nemen?!! De vader stikt haast in het lachen. “Nou schat, misschien wordt het toch eens tijd voor solliciteren bij de Albert Heijn als je al die tijdschriften wilt hebben.” Ze heeft er nu drie in haar handen en was op weg naar de vierde. Vader legt echter zijn eigen krant op de toonbank. “Ik wil deze graag afrekenen.” Dochter zal ergens anders over moeten posten vandaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

230, met 6 nullen

05/07/2018

error: Content is protected!!