In de Schaduw van de leeuw staan is best lastig

Het leven is niet makkelijk, of tenminste: niet altijd. In Schaduw van de leeuw weet Dielemans dat precies vast te leggen, samen met hoe eenzaam het kan zijn als je alleen bent en zoekende naar jezelf.

Elk kind heeft momenten waarop hij/zij op zoek gaat naar zichzelf. Momenten van worsteling en onderdeel van een lange zoektocht.

Schaduw van de leeuw gaat vooral over dat pad en hoe belangrijk het is om je eigen weg te vinden. En om dat belang nog meer te benadrukken speelt het zich niet af in het heden, een tijd waarin men zich makkelijk kan verstoppen in digitale werelden, maar in de prehistorie. Een tijd waarin een winternacht het einde kan betekenen, en waarin dromen tot leven komen.

Gevecht
In een tijd waarin vrouwen meer en meer openlijk vechten voor gelijke rechten, voor hun plek om gehoord te worden, is Joeni misschien wel de stem waar we op wachten. Joeni: een jonge vrouw levende in een wereld waarin de klassieke gender roles wel degelijk het voortbestaan van de mensheid betekenen. Maar Joeni is ook een jonge vrouw die leeft in een tijd waarin vrouwen helemaal niet zo weerloos zijn. Ze kunnen jagen, ze kunnen dromen, ze kunnen de stam regeren. Ze zijn gelijk aan mannen, en toch moeten ze voor zichzelf opkomen als dat nodig is.

Linda Dielemans geeft haar hoofdpersoon – en daarmee een heel geslacht – een stem, dromen, en een rol in een tijdloos gevecht.

Kracht
Schaduw van de leeuw waagt zich in een langlopende discussie, maar daar gaat het verhaal in essentie niet om. Het gaat om de zoektocht van een jong volwassene naar zichzelf, naar diens eigen plek in de wereld. Een prachtige, lege, en ruige wereld waar men leeft met de seizoenen en naar de oeroude regels van de natuur. Joeni bevindt zich op een lang, lastig pad en neemt de lezer bij de hand in een verhaal over tweede kansen, innerlijke kracht, en trouw blijven aan jezelf.

Een aanrader voor alle jonge geschiedenisliefhebbers, alle meiden, en ieder kind dat van dromen houdt.

Schaduw van de leeuw
Scherpe tanden blonken in zijn bek. Zijn ogen waren geel met een kleine, zwarte pupil. Intelligente ogen. Gevaarlijke ogen.

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen…

Linda Dieleman. Schaduw van de leeuw / Leopold / 9789025875251 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!