Het periodieke systeem – Vandaag in

Vandaag in 1869 wordt het periodieke systeem voor het eerst gepresenteerd. Deze tabel, die alle elementen sorteert op atomische massa en categorieën, wordt nog altijd gebruikt.

Het periodieke systeem is simpel gezegd een tabel waarin alle elementen die we kennen zijn gecategoriseerd en georganiseerd op basis van hun atomische massa. Het is een tabel die in scheikunde en natuurkunde veelvuldig wordt gebruikt, en die daarom wordt behandeld op de middelbare school. De huidige tabel is ontworpen door de Russische wetenschapper Dmitri Mendeleev, om zo de connecties tussen verschillende elementen te kunnen verklaren.

Omdat het periodieke systeem wereldwijd bekend is, zijn hier enkele interessante feiten over de bekende tabel:

 1. Mendeleev had veel concurrentie bij het maken van de tabel. Rond 1860 waren veel wetenschappers met dit project bezig, maar Mendeleev’s tabel werd uiteindelijk internationaal geaccepteerd als de eerste geslaagde opzet.
 2. Mendeleev besefte tijdens het maken van zijn tabel dat er veel kennis miste, en daarom stond hij “gaten” toe. Deze gaten zouden later opgevuld kunnen worden, als de “missende elementen” eenmaal waren ontdekt. Op die manier wordt het periodieke systeem nog altijd aangevuld.
 3. Er staan 118 elementen op de tabel, maar slechts 90 hiervan komen daadwerkelijk in de natuur voor. De andere 28 elementen zijn in laboratoria vervaardigd.
 4. Element 116, ook wel bekend onder de naam Livermorium, is zo’n door mensen gemaakt element. Het is een zeer radioactieve metaalsoort dat na 0.0006 seconde al begint af te breken.
 5. Het systeem wordt nog altijd aangepast op basis van de nieuwste ontdekkingen en ontwikkelingen. De huidige tabel dateert uit 28 november 2016, toen er vier “nieuwe” elementen aan toe werden gevoegd.
 6. De meeste elementen op de tabel zijn metalen.
 7. Mendeleev was vergeten om de edelgassen op zijn tabel te noteren. Deze werden pas in 1902, als aparte categorie, toegevoegd.
 8. Wetenschappers zijn op dit moment bezig om “element 120” te creëren, waardoor de lay-out van de tabel aangepast zal moeten worden. Dit element zou Unbinilium gaan heten, als het ze lukt het te maken. Wat het nut van Unbinilium gaat zijn is nog onbekend.
 9. Het meest zeldzame natuurlijke element is Astatine, wat tot nu toe enkel is gevonden als eindproduct van andere elementen. Op dit moment is er nooit meer dan 1 gram van gevonden in de aardkorst. De synthetische variant (astatine-211) word soms gebruikt bij het bestrijden van kanker.
 10. Helium is een element in het periodieke systeem dat ook op aarde voorkomt. Toch ontdekten wetenschappers het bestaan ervan pas toen ze de zon aan het bestuderen waren.
 11. De enige letter die niet wordt gebruikt in de tabel, is de J. Waarom is onduidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!