Het koor van de vierde verdieping

Het is laat, donker. Het moment van de dag dat je huis normaal zou beginnen met kraken, vooral als je net een enge film hebt gekeken. Maar mijn huis kraakt niet, het is gemaakt van beton en bovendien is het een flatgebouw.

Het is dus stil.

Heel stil.

Ik lig lui op de bank, omringd door donker, een beetje op mijn telefoon te tikken. Oftewel: ik gedraag me zoals iedereen verwacht dat iemand van mijn generatie zich gedraagd.

Het geluid dringt maar langzaam tot me door, en zelfs dan kost het me een paar minuten om te registreren wat ik nou precies hoor. Het wordt steeds sterker. Langzaam zwelt het aan van een geluid in de achtergrond, tot een herrie die mijn hele woonkamer vult. En de gang. En die zelfs tot in mijn slaapkamer doordringt. Het aardse geluid is overdonderend en kalmerend tegelijk, heeft een kalmerend effect op de vierde verdieping van het flatgebouw zo lijkt het. Geen van mijn buren maakt nog een geluid, het stuiteren van de basketbal van de buurjongen is stilgevallen, de buurvrouw heeft de muziek uit gezet. Of ze heeft de deur dichtgedaan om het geluid van buiten daadwerkelijk buiten te sluiten.

Het lijkt haast een symfonie, het geluid dat door de muren heen trilt. Het is een oer-geluid. Gekraak. Getril. De kikkers in de vijver aan de andere kant van de straat doen hun best om te zorgen dat iedereen hoort dat ze hier zijn, dat het zomer is. Tijd voor genieten van warme avonden met de maan als spotlight. Het koor van de vierde verdieping bestaat uit slechts een handjevol kikkers in een afgesloten vijver, maar iedereen in de buurt kan meegenieten van de enorme kracht die ze achter hun stemmen weten te zetten. Dit is een concert waarbij iedereen in het publiek gelijk is, gezeten op onze balkons nagenietend van een warme zomeravond. Ik sluit mijn ogen en laat mijn hoofd in het kussen van de ligstoel rusten. De maan is spotlight en nachtlampje samen. De kikkers zingen me een slaapliedje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!