Het eerste horloge – Vandaag in

Foto: Wikipedia, Isabelle Grosjean
Foto: Wikipedia, Isabelle Grosjean

Vandaag in 1675 wordt het eerste zakhorloge gepatenteerd. Dat zakhorloge werd de inspiratie voor de horloges die wij nu om onze polsen doen.

Het zakhorloge is een Nederlandse uitvinding. Astronoom en natuurkundige Christiaan Huygens is degene die het maakt. Huygens houdt als astronoom de sterrenhemel in de gaten, maar wil voor zijn notities graag zeker zijn van de tijd. Omdat de klokken van de 17de eeuw elke 24 uur stilvielen, vanwege het gewicht dat steeds moest worden teruggetrokken, was de tijd altijd onzeker. Huygens bedacht een systeem met een slinger, die zichzelf gaande hield. In 1656 kreeg hij daardoor het patent voor het slingeruurwerk.

Maar dat was niet genoeg voor Huygens. In 1675 kan men alleen een klok bij zich dragen die aan een ketting om de nek hangt. Maar voor mannen is het niet langer in de mode om sieraden te dragen. Daarom bedenkt Huygens een klein, plat klokje, dat precies in een borstzakje past. Het mechanisme dat zorgt dat het klokje blijft tikken, heet de balansveer. Deze veer wordt nog steeds in moderne polshorloges gebruikt.

Huygens’ uitvinding werd wereldberoemd en zelfs in het heden gebruiken mensen zakhorloges. En Huygens zelf kon waar hij ook kwam, de sterrenhemel bekijken en tegelijk weten hoe laat het was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!