Het eerste ballet – Vandaag in

Vandaag in 1581 werd ‘s werelds eerste balletvoorstelling opgevoerd. Het muziek- en dansspektakel werd opgevoerd voor het Franse hof, ter ere van het huwelijk van de zus van koningin Catherine de Medici van Frankrijk.

Voorstellingen als bron van vermaak aan het hof was niet vreemd in Europa. De adel liet welzijn graag zien door gasten te voorzien van shows en spektakel, en met datzelfde idee was ooit de eerste dierentuin opgericht. Een ballet als zijnde een samenkomst van dans, muziek, en een verhaal was echter nog nooit opgevoerd maar de machtige koningin Catherine de Medici liet het geheel samensmelten voor het Franse hof.

Koningin
De Franse koningin Catherine de Medici was een machtig vrouw in Europa, jarenlang zou ze regent zijn over de Franse troon en ze gebruikte haar positie graag om de kunsten in Frankrijk te stimuleren. De koningin was overtuigd van het idee van de Renaissance, dat een prins zowel een geleerde als een militair moest zijn en ze zag de kunsten als een van de manieren om kennis over te dragen. Maar de koningin zou geen staatshoofd zijn als ze niet haar eigen stempel wilde drukken op de door haar zo geliefde kunst, iets dat ze vooral deed bij de muzikale shows. Onder de leiding en creatieve ideeën van Catherine werd dans, verhaal, en muziek samengevoegd tot één geheel: het ballet de cour. Met als eerste verhaal de vlucht van Odysseus van het eiland van Circe werd een op 15 oktober 1581 een verhaal over vreedzame oplossingen in combinatie met een mythisch en heroisch plot opgevoerd.

Prostituee
Na die eerste opvoering van het Ballet Comique de la Reine werd ballet al snel populairder, er werd op andere paleizen over verteld en een geïllustreerd werk zorgde dat niemand vergat hoe het spektakel eruit zag. Nog datzelfde jaar werd het boek Il Ballarino gepubliceerd, een handleiding over hoe men aan het hof kan dansen in sociale setting of als optreden.

Het leven van de ballerina was echter geen mooi plaatje. Vanaf de 17de eeuw was het gebruikelijk dat de dansers werden opgeleid aan officiële instituten, daarmee zorgden theatergezelschappen ervoor dat ze konden voldoen aan de hoge eisen die werden gesteld aan de optredens. Al op jonge leeftijd sloten meisjes zich aan bij de opleidingen waar ze een haast militair regime aan trainingen en eisen aan het lichaam aangingen. Gezien de opleidingen vreselijk duur waren en de kans op goede rollen bij grote gezelschappen gering, waren veel ballerina’s vaak ondervoed en bovendien straatarm maar ze hadden ook een hoge sociale status. Het werd al snel relatief normaal dat de mannelijke bezoekers aan de opera de danseressen opzochten in de foyers van het theater om ze als prostituee in te huren, voor de meisjes vaak de enige kans om de armoede te ontvluchten en voor de mannen de kans om in de buurt te zijn van halfnaakte vrouwen in een tijd waarin de meesten juist vele lagen droegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!