Guinness Book of World Records – Vandaag In

Vandaag in 1955 rolt het allereerste Guinness Book of World Records van de band. Het is het eerste boek dat vol staat met weetjes, feiten en records.

Sir Hugh Beaver, directeur van de bierbrouwerij Guinness, kwam met het idee voor een boek vol met feitjes. Het ontstond tijdens een discussie tussen Beaver en een vriend, ze werden het niet eens over wat de snelste vogel op aarde is. In 1955 was er geen Google om alles even snel op te zoeken, wel was er een encyclopedie maar ook daar kon Beaver het antwoord niet gemakkelijk vinden. Beaver vond het raar dat er geen algemeen naslagwerk was waarin alle feiten waren vastgelegd. Dat boek moest er volgens hem komen om nutteloze bar-discussies voor eeuwig uit de wereld te helpen.

In 1954 begonnen Beaver en de journalisten Norris en Ross McWhirter aan het Guinness Book of World Records, een project dat het uiteindelijk een jaar kostte maar waarin ze 197 pagina’s vol met feiten, weetjes, en records wisten vast te leggen. Op verzoek van Beaver kreeg het boek een waterbestendige en vooral bierbestendige kaft. Want, zo stelde de bierbrouwer, de meeste discussies over feiten werden in cafés gevoerd. En nu kon het boek op de bar liggen zonder kapot te gaan.

Verandering
Het boek is sinds de jaren ’50 wel iets veranderd, zo zijn er voornamelijk een aantal categorieën verwijderd. Guinness registreert onder andere geen records meer wat betreft huisdieren (om mishandeling te voorkomen), of op het gebied van de wereld rondreizen met hoge snelheden. Ook recordpogingen die slecht zijn voor het milieu laat de organisatie links liggen.

In 2005 werd de Guinness World Record Day ingevoerd. Deze is jaarlijks op 9 november. Als je op deze dag een record zet, maakt die extra kans om in de volgende editie van het boek te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!