Goddelijke dieren

In Japan is in juni een poes tot godheid verheven, nadat het beest overleed. Waarom? Omdat het bestaan van deze poes ervoor zorgde dat een noodlijdende spoorweg-organisatie weer een winstgevende organisatie werd. Het is trouwens niet de eerste keer dat een dier als godheid wordt vereerd. Vijf landen waar dieren worden vereerd:

1. Egypte
In het oude Egypte waren veel dieren heilig. Ze waren namelijk met goden verbonden. Anubis was de god van de begraafplaatsen, en de gids naar het dodenrijk. Hij was een jakhals en daarom waren jakhalzen verheven dieren in Egypte. Hetzelfde geldt voor de scarabee (ook wel bekend als de mestkever). De Egyptenaren geloofden dat een scarabee elke dag de zon rond de aarde duwde, vandaar dat de insecten goddelijk waren. Ze werden bovendien geassocieerd met de zonnegod Ra. Op veel eeuwenoude amuletten zijn scarabeeën te zien, en de dieren worden in natuurreservaten door heel Afrika nog altijd met voorzichtigheid behandeld.

IMGP0127
Mestkevers worden ook in Zuid-Afrika beschermd in natuurreservaten. Dit heeft echter niets te maken met Ra. Mestkevers zorgen voor vruchtbare grond omdat ze mest begraven, daarmee voorkomen ze ook vliegenplagen.

2. India
India is een ander land waar veel dieren gewijd zijn. De koe, de olifant, de slang,  en de aap zijn allen verbonden aan belangrijke Hindoe-goden en moeten daarom speciaal behandeld worden. Een biefstuk zul je niet snel op een Indiaas menu zien, koeien worden er niet gegeten! Slangen hebben hun eigen festivals. En olifanten staan gelijk aan mensen (ze moeten ook werken voor de kost).

De apen zijn een verhaal op zich. Apen zijn volgens de hindoes de aardse vorm van de god Hanuman, en zijn heilig. Daarom zijn er veel tempels waar de apen voedsel krijgen, en ook in de grote steden wonen veel apen. Ze zijn zo gewend aan mensen en aan het krijgen van eten, dat ze steeds brutaler en gewelddadiger worden.

3. Canada & Verenigde Staten
De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika zijn mogelijk de bekendste groepen die dieren aanbidden. Zo aanbidden de Tlingit (in Alaska) de raaf. De Algonquian stammen hebben echter mythes over de haas, die ook wel de Trickster God werd genoemd. De Hopi uit Arizona geloven in de macht van de ratelslang, die de winden kan beïnvloeden.
Soms gaat het geloof verder dan één diersoort. Voor de Mi’kmaq in Canada zijn alle witte (albino) dieren goddelijk. Dit geloof resulteerde in een rel toen in 2013 een zeldzame albino eland werd doodgeschoten door jagers.

4. Ghana
In veel Afrikaanse culturen zijn dieren verbonden aan (natuur)goden. In Ghana heeft dit geresulteerd in een beroemde vijver vol met semi-tamme krokodillen!

De beroemde reptielen leven in Paga, vlakbij de grens met Burkina Faso. De lokale bevolking gelooft dat de geesten van hun voorouders voortleven in de dieren en daarom worden ze beschermd en gekoesterd. Dit heeft als gevolg dat ze niet alleen goed gevoerd zijn, ze zijn ook zo gewend aan mensen dat ze hen geen kwaad doen. Kleine kinderen zwemmen zelfs tussen de dieren in de vijver!

5. Australië
Volgens de Aboriginals van Australië, reïncarneert de mens na zijn dood. Daardoor kan hij terugkomen als plant of dier. Godheden zouden daarom ook in de vorm van dieren kunnen rondlopen, en ook de geesten van voorouders moeten aanbeden en geëerd worden. Zo is de kangoeroe sacraal voor de Aboriginals, wat een probleem is gezien in Australië op de dieren wordt gejaagd en het vlees wordt verkocht voor consumptie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!