Eragon‘s saga lijkt niet afgelopen te zijn

Liefhebbers van fantasy en helden-saga’s kunnen hun hart op met het verhaal van Eragon. Vier boeken, één legendarische epos, en Paolini weet het verhaal vurig te houden met zijn draken.

9200000007590421[1]Vier enorm dikke boeken, dat is wat men ziet in de boekwinkel. Maar de dikte van de Eragon-cyclus zal de gemiddelde fantasy-liefhebber niet afschrikken.
Het verhaal speelt zich af in een wereld die niet de onze is, met veel draken, wapengekletter, en andere volkeren. Meer dan eens is de serie vergeleken met Lord of the Rings, en de twee werelden vertonen inderdaad behoorlijk wat overeenkomsten, maar er zijn ook veel verschillen. Liefhebbers van de LotR-reeks kunnen in ieder geval hun hart op als ze meer over draken, elfen, en andere mystieke wezens willen lezen.

Karakters
Het verhaal van Eragon begint relatief simpel, maar vanaf het tweede boek worden er meer en meer karakters geïntroduceerd die het verhaal vooral ingewikkelder maken. Toch weet Paolini op een zeer gewiekste wijze het politieke gekonkel aan de dag te leggen, waardoor al snel blijkt dat geen enkel personage puur goed of puur slecht is. Zwart-wit-denken bestaat duidelijk niet.

De enige die zich er niet mee willen bemoeien zijn de draken, die vanaf het derde boek af en toe een eigen hoofdstuk krijgen. Hun manier van denken is grappig en verhelderend vergeleken met het denken van de andere belangrijke karakters. Maar juist daarom is het zo spijtig dat ze pas zo laat in de serie verschijnen, en zelfs dan nauwelijks. Meer kijkjes in het hoofd van Saphira was bijzonder interessant geweest.

Diepgang
Het gebrek aan ‘kijkjes in het hoofd van…’ is misschien het grootste nadeel van de serie. Het is één van de dingen waarin Paolini misschien niet zo diep gaat als hij had kunnen doen. De schrijver lijkt zich liever te verdiepen in eindeloze gevechten en strategieën om steden in te nemen, dan in de achtergrond-verhalen van sommige belangrijke karakters. En dat is spijtig, want daardoor krijgt het verhaal soms een oppervlakkige indruk. En dat terwijl de meeslepende fantasie van Paolini zeker mogelijkheden voor diepgang moet hebben geboden. Veel vragen over karakters blijven onbeantwoord, alsof de lezer er zelf theorieën over moet bedenken. Of dat er misschien nog meer komt…

Boek 5
Na de eerste vier boeken, van wat oorspronkelijk een trilogie had moeten worden, is er nog steeds veel onduidelijk en het lijkt erop dat Paolini ruim vier jaar later toch nog één Eragon-boek wil gaan schrijven. Wanneer dat echter zal gebeuren, en wat de verschijningsdatum wordt is tot op heden een even groot mysterie als sommige dingen uit de saga.

Christopher Paolini. Het Erfgoed saga / Boekerij / 9789022561713 (9789022561720) (9789022561560) (9789022570197)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!