Emancipation Proclamation – Vandaag in

Vandaag in 1863 tekent president Abraham Lincoln de Emancipation Proclamation. Hiermee worden alle slaven in de Verenigde Staten vrije burgers.

In 1863 was de Amerikaanse Burgeroorlog al drie jaar bezig, en de strijd dreigde nog veel langer te gaan duren. De oorlog tussen de zuidelijke en noordelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika was ontstaan na jarenlange frictie over het onderwerp slavernij. Het onderwerp was een doorn in het oog van de noordelijke staten – die sinds 1815 sterk waren gemoderniseerd in industrie, infrastructuur, en denken -, terwijl de zuidelijke staten het “systeem” gebruikten om schatrijk te worden van de grootschalige landbouw en katoenplantages. De 16de president van de Verenigde Staten, Abraham Lincoln, zag het gebruik van gratis arbeid echter als een bedreiging voor de economische groei van de Verenigde Staten, en dus wilde hij de slavernij aan banden leggen. Dat standpunt droeg hij zo sterk uit, dat bij zijn verkiezing tot president zeven zuidelijke staten verkondigden dat ze niet langer bij de Verenigde Staten hoorden. Ze wilden als als onafhankelijk land verdergaan, iets dat Lincoln niet accepteerde. Het was het begin van een bloedige strijd die vier jaar duurde.

Vrijheid
Het strijdtoneel bestond uit The Union (het noorden, waar slavernij was afgeschaft) versus The Confederate (het zuiden, dat de slavenarbeid in stand hield). Het moet vermeld worden dat Lincoln de strijd in de eerste instantie niet aanging om de schending van mensenrechten, maar omdat hij het onrechtmatig vond dat de zuidelijke staten zichzelf af wilden scheiden van de Verenigde Staten. Als president kon hij niets doen tegen de bestaande wetten van de VS, die slavernij een staats- in plaats van een landelijke aangelegenheid maakten. Daarnaast wilden veel noordelijke soldaten graag vechten voor hun land, maar niet voor de rechten van de slaven. Na drie jaar had The Union echter de ene na de andere nederlaag geleden omdat de zuidelijke staten veel rijker waren door de katoenoogsten. Daarom besloot Lincoln de ultieme troefkaart te spelen: The Emancipation ProclamationIn één klap legde hij daarmee in de wet vast dat alle slaven vrije Amerikanen waren.

Het was de dolksteek voor het zuiden, die het noorden zo hard nodig had. De nieuwe, sterke houding van Lincoln zorgde ervoor dat veel blanke Southeners zich aansloten bij het leger van het noorden, en de smaak van vrijheid spoorde de zuidelijke Afro-Amerikanen aan om zich tegen hun voormalige ‘meesters’ te keren. Via de beroemde Ondergrondse Spoorlijn vonden steeds meer mensen hun weg naar vrijheid en sloten zich daarna aan bij de legers van het noorden om vrienden en familie in het zuiden te bevrijden.

Moord
Abraham Lincoln wordt de Emancipator van de Verenigde Staten genoemd, maar mocht het einde van de Burgeroorlog zelf niet meemaken. Op 14 april 1865 werd hij door door de zuidelijke patriot John Wilkes Booth vermoord. Vijf dagen eerder had het zuiden zich officieel overgegeven, maar niet alle conservatieve sympathisanten accepteerden die beslissing. Booth was één van deze sympathisanten, hij vermoordde de president in een wanhopige poging de zuidelijke staten te “redden” van het noorden. Het mocht echter niet baten, op 20 augustus 1866 werden de laatste verzetspogingen van de Confederates de kop in gedrukt. De Verenigde Staten van Amerika waren weer verenigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!