Een verzameling puzzelstukjes die De waarheid over de zaak Harry Quebert vormen

De vuurpijl het nieuwe jaar in voor uitgeverij De Bezige Bij. De waarheid over de zaak Harry Quebert kwam op 2 januari uit, en moest meteen de knaller van het jaar worden.

vdi9789023477600[2]

De waarheid over de zaak Harry Quebert is waarschijnlijk één van de meest besproken boeken in het afgelopen kwartaal geweest. Het was geen literair meesterwerk, het was prut, het was geweldig, wel lezen, niet lezen. Recensenten hebben er flink hun gal en lof op losgelaten.

Het boek, dat 640 pagina’s telt, is nogal een pil om even tussendoor te lezen. En het is bijna fysieke arbeid om het ding in je tas mee te slepen tussen locaties. Maar als je er eenmaal in zit, is het een misdaadroman die je dwingt door te lezen. Misschien niet omdat je het zo interessant vindt, maar wel omdat het elke keer van koers verandert. Als je denkt te weten wie de dader is, is er weer een twist die je versteld doet staan. Geen onnodig bloedvergieten, maar een zoektocht naar puzzelstukjes.

Maar verwacht geen literair wonder. Geen interessante verhandelingen over het leven van een jonge schrijver in het carrière-hongerige Amerika. Hoogstens een blikje op het publiek dat je net zo makkelijk is vergeten als ze je ooit hebben geadoreerd. Verder is de hoofdpersoon gewoon een arrogante jonge schrijver, die dacht de wereld in zijn hand te hebben en daar behoorlijk mee wordt geconfronteerd. Het boek kun je het beste vergelijken met een puzzel van 1000 stukjes. Pas op de laatste pagina heb je het laatste stukje op zijn plek gelegd en krijg je te zien wat de prent is.

De waarheid over de zaak Harry Quebert

New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Joël Dicker. De waarheid over de zaak Harry Quebert / De Bezige Bij / €19,90 / 9789023477600

Comments

Tini Jacobs
04/03/2014 at 14:09

Heel goed besproken hoor! Liefs Tini

Verstuurd vanaf mijn iPad

> Op 4 mrt. 2014 om 14:57 heeft Leest & Maakt Het het volgende geschreven: > > >Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!