Een reis met een tulband en een IKEA-kast

Een 1000-en-één-nacht-achtige situatie: een fakir, opgesloten in een IKEA-kast krijgt een openbaring. Maar is Ajatashatru wel een eerlijke fakir? Of toch gewoon een ordinaire oplichter. De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast is een stuk diepgaander dan je zou denken.

vdi9789023482598[1]Welk kind heeft niet door de IKEA (‘Het Lourdes van de doe-het-zelver, het Mekka van de gebruiksaanwijzing.’) gelopen en zich afgevraagd of je je stiekem in een kast kon verstoppen. De hele avond spelen met al dat speelgoed, lekkere gehaktballetjes en frietjes eten. Het klonk zo slecht nog niet. Na De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat denk je daar toch wel anders over.

Grappen
De eerste twintig pagina’s van een boek, bepalen of je de lezer te pakken krijgt en die doorgaat of niet. En bij het ‘IKEA-boek’ zijn de meningen verdeeld. Houd je van droge humor die een beetje te lang is uitgekauwd? Dan vlieg je erdoorheen. Vind je een grap na drie keer toch echt niet meer leuk? Dan nog moet je even doorbijten. Want na die twintig pagina’s is de grap wel uitgespeeld en stapt Puértolas over op andere bizarre situaties die zijn fakir meemaakt.

Het boek is zo uit, en als je iets  volledig ‘literair verantwoords’ op je tafel wil hebben liggen, kun je dit boek beter overslaan. Maar in zijn grappen zit wel degelijk een zware kern. Illegale immigratie wordt op een luchtige manier voor de lezer blootgelegd, vanuit het kijkpunt van de illegaal. Hetzelfde geldt voor onderwerpen als oplichterij, en de goedheid in de mens. Puértolas maakt het bespreekbaar op een luchtige toon, die iedereen kan vermaken terwijl je de pagina’s vliegensvlug omslaat.

De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast
In dit avontuurlijke en buitengewone verhaal volgen we een fakir uit India die van de ene onwaarschijnlijke situatie in de andere belandt. Van Parijs naar het Verenigd Koninkrijk, via Barcelona naar Rome ontmoet de fakir de meest uiteenlopende types, van louche taxichauffeurs tot een bekende actrice, om uiteindelijk weer op zoek te gaan naar de vrouw die hij schaamteloos heeft opgelicht in de Franse Ikea. Terloops worden de grote thema’s van de moderne tijd aangekaart, wat resulteert in een actuele, maar vooral ook hilarische roman.

Romain Puértolas. De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast / De Bezige Bij / €18,90 / 9789023482598

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!