Gebed voor de vermisten: een boek vol leguanen, holen en gebeden

Mexico. De drugskartels uit het nieuws runnen het noorden van het land, met alle gevolgen van dien. En die gevolgen, worden ineens werkelijkheid in Gebed voor de vermisten.

vdi9789023482895[1]Gebed voor de vermisten is een rustig boek. Geen grote achtervolgingen, geen schietpartijen, of andere scenario’s die je in je hoofd al ziet verschijnen bij het idee ‘een boek over Mexico’. Dit is geen western. Het is een verhaal dat zich langzaam voor je open spreidt over de pagina’s heen.

Daarom is het ook prettig dat het boek slechts 256 pagina’s dik is. Daardoor blijft het leuk, is het snel uitgelezen en kun je er nog even over na blijven denken. Want meer dan 300 pagina’s zou vervelend en zeurderig worden. En meer van hetzelfde. Nu is elke situatie die je in het boek leest een unieke opname uit het leven van de hoofdpersoon Ladydi. Ze zijn vermakelijk simpel en eerlijk op papier gezet. Verwacht geen tranentrekker, verwacht geen lachsalvo’s. Af en toe krullen je lippen lichtelijk geamuseerd omhoog, maar dat is het.

Jennifer Clement maakt gebruik van sterke zinsconstructies en schrijft daarmee de gedachtegang van een klein meisje dat de grote-mensen-wereld in wordt geworpen kort en krachtig op. Maar soms vraag je je af of het kind niet te rationeel en te rustig is voor, nou ja, een kind. Maar misschien word je in een dergelijke situatie sneller volwassen dan als je vanaf geboorte af aan je nergens zorgen over hoeft te maken.

Dus: Literair? ja. Een spektakel? Nee.

Gebed voor de vermisten

Ladydi Garcia Martínez leeft in een wereld waarin het gevaarlijk is om een meisje te zijn. In het Mexicaanse dorp waar ze woont, worden zij en haar vriendinnen verkleed als jongens en door hun moeders ‘lelijk’ gemaakt om ze te beschermen tegen ontvoeringen en de criminele bendes die de regio terroriseren. De vrouwen moeten voor zichzelf zorgen, aangezien vrijwel alle mannen verdwenen zijn om elders op zoek te gaan naar werk. Terwijl haar moeder wacht op de terugkeer van haar man, droomt Ladydi van een toekomst die meer inhoudt dan enkel overleven. De lezer volgt Ladydi van haar dorp naar een groot huis in Acapulco tot in een vrouwengevangenis in Mexico-Stad; haar veerkracht en vindingrijkheid geven hoop in deze hartverscheurende omstandigheden.

Jennifer Clement. Gebed voor de vermisten / De Bezige Bij / €17,90 / 9789023482895

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!