De Varusslag in Het Hercynische Woud

Wil je kinderen iets bijbrengen over geschiedenis? Simone van der Vlugt weet altijd de spanning te bewaren. In Het Hercynische Woud is dat niet anders. Wie had gedacht dat de beroemde Varusslag zo interessant kon zijn? 

newsartimage_169599_560_9999_scl[1]Het verhaal van Rufus Varrus (ja, zie de woordgrap in de naam), begint eigenlijk heel oppervlakkig. Hij is soldaat maar wil dat niet zijn. Waarom? Daar moet je het verhaal voor lezen. Ineens is het Romeinse leger van Caesar niet meer de grote held, maar juist de slechterik. En dat is wel eens anders want de Romeinen zijn sterk, en hebben gladiatoren. Een spannende wereld voor kinderen. Maar het Romeinse Rijk was niet zo onoverwinnelijk als iedereen denkt. In Het Hercynische Woud komt de slag naar voren, waarin de Germanen de Romeinen voor het eerst sinds de opkomst van Julius Caesar een halt toeroepen en terugdringen naar de Rijn. Een waardevolle geschiedenisles in een klein, overzichtelijk boekje.

Simone van der Vlugt heeft een memorabel aantal boeken geschreven, waaronder historische kinderboeken. Kinderboeken over de Franse Revolutie, de Tachtigjarige Oorlog, Pompeii en andere onderwerpen staan op haar naam. En dus ook de grote slag van de Germanen. Toch is Het Hercynische Woud niet Van der Vlugt’s beste werk. Het verhaal is simpel, maar dat komt ook door de dikte van het boek. De ontwikkelingen tussen de personages gaat te snel, waar een volwassene zich aan kan ergeren. Voor kinderen maakt het niets uit, die vullen de gaten vanzelf wel in. Hoewel vermakelijk, heeft het boek weinig historische achtergrond en is de Varusslag ook erg vaag en mythisch. Dus of het volledig verantwoord is, is maar de vraag. Maar voor gewoon leuk lezen, is het zeker meer dan geschikt!

Het Hercynische Woud
Het is de eerste eeuw voor Christus. De verkenner Rufus is tegen zijn zin met het Romeinse leger gereisd naar het noorden. Daar belanden de troepen van Julius Caesar in de uitgestrekte wouden van Germanië. Het doel is de Germaanse stammen zo snel mogelijk onder de voet te lopen, als ook met de Galliërs is gebeurd, maar dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn – de Romeinen stuiten op veel verzet van de Germanen. Rufus hoopt dat alles snel achter de rug zal zijn, zodat hij kan terugkeren naar Rome. Maar dan gebeurt er iets waardoor zijn hoop om ooit nog naar Rome terug te gaan, voorgoed verdwijnt.

Simone van der Vlugt. Het Hercynische Woud / Lemniscaat / 9789056376673

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!