De oprichting van KLM – Vandaag in

Foto: Wikipedia, Patrick Cardinal
Foto: Wikipedia, Patrick Cardinal

Vandaag in 1919 wordt KLM opgericht. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is daardoor de oudste bestaande vliegtuigmaatschappij in de wereld.

De KLM heeft sinds de eerste werkdag al het predicaat ‘koninklijk’ gehad. Het is koningin Wilhelmina dat de vliegtuigmaatschappij het label verleent in september 1919, een maand voor de officiële opening. Dat is, samen met de luchthaven Schiphol als thuishaven, nooit veranderd.

De KLM is, zoals elk bedrijf, klein begonnen. Op 17 mei 1920 vloog er voor het eerst een KLM-piloot naar London, in een geleaset vliegtuig. Pas een jaar later heeft de maatschappij eigen vliegtuigen op de banen van Schiphol staan. KLM is in de loop der jaren een miljardenbedrijf geworden, maar is in mei 2004 overgenomen door AIR FRANCE.

KLM heeft in zijn bestaan niet alleen passagiers vervoerd, maar heeft ook jarenlang post vervoerd. Zo vloog het vliegtuig De Pelikaan in december 1933 in vier dagen tijd, een stapel post van Amsterdam naar Batavia. Alles was precies op tijd voor de kerstdagen. Zo konden de bewoners van de kolonie, de kerstkaarten van thuis lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!