De Noordse mythen zijn de legendes van Scandinavië

Kelten, Vikingen, Germanen, je zou denken dat het allemaal dezelfde volkeren zijn, met dezelfde goden en mythes. Niet dus, blijkt na het lezen van De Noordse mythen.

Eerder schreef ik een recensie over De Keltische mythen, een achtergrond-werk over de herkomst van mythes uit Groot-Brittannië en Ierland, maar er zijn essentiële verschillen tussen deze twee boeken met gelijke titels.

Verhalen
De Keltische mythen en De Noordse mythen liggen qua titels en onderwerpen zo dicht naast elkaar dat het gevaarlijk makkelijk is om ze over één kam te scheren. Ze zullen dan ook dezelfde lezers aantrekken. Het grootste verschil tussen de boeken, zijn de stammen waar de verhalen aan verbonden zijn, en als tweede verschil de manier waarop het onderwerp uitgewerkt is. In tegenstelling tot de Keltische tegenhanger behandelt De Noordse mythes wel degelijk de verhalen door ze te vertellen, in plaats van enkel van historische en archeologische uitleg te voorzien.

Doordat De Noordse mythen de mythes eerst verteld, ontleed voor de lezer, is het te begrijpen waarom ze zo interessant zijn voor hen die de geschiedenis bestuderen. Mythes leren ons meer over het verleden dan je zou denken, er schuilt vaak veel meer onder het oppervlakte en zo ook bij de sagen van de Noren. Leven, dood, moed, verraad, maar ook bijgeloof en angst worden behandeld. Gezien de Noren, net als de oude Grieken en oude Kelten, lang geleden zijn verdwenen moeten we het met hun mythes doen als het gaat om het ontrafelen van hun denkwijzen en morele gedachtegangen. Vandaar dat een boek als De Noordse mythen een stuk nuttiger kan zijn dan je in de eerste instantie zou denken, en daarom zelfs een goed startpunt zou zijn voor geïnteresseerde jongeren.

Patriarchaal
Een waarschuwing moet vooraf gaan aan dit boek. Hoewel interessant, leerzaam, en gemakkelijk te lezen, moet men eraan herinnerd worden dat de oude Noren in de eerste instantie een sterk patriarchale  samenleving hadden, en dat is in hun mythes te zien… De goden zijn bruut, gewelddadig, en vrouwen vaak ondergeschikt of bron van spot. Je kunt hier boos over worden, of je herinneren dat dit bronnen van duizenden jaren geleden zijn en dat zelfs de Vikingen later zouden veranderen naar een maatschappij waar vrouwen (bijna) gelijk waren aan mannen.

De Noordse mythen
Maak kennis met de wereld van Odin, Freyja, Skadi, Loki en al die andere goden uit de Scandinavische mythologie. Aan de hand van de Poëtische Edda en de Edda van Snorri Sturluson schetst mediëvist Carolyne Larrington een levendig beeld van hun avonturen en intriges. Niet alleen de goden en hun helpers (zoals de Walkuren), hun woonplaatsen (Walhalla!) en hun eeuwige tegenstanders (de reuzen) komen aan bod. Ook de door moord, wraak en weerwraak getekende geschiedenis van het geslacht der Völsungen, helden uit de Vikingtijd, wordt uitvoerig besproken. Alles binnen het grote kader van schepping, vernietiging en herschepping van de wereld.

Carolyne Larrington. De Noordse mythen / Athenaeum / 9789025307646

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!