De Nederlandse vogelgeschiedenis in Nederlandsche Vogelen

Elke dag worden er bijzondere boeken uitgegeven of herdrukt. Maar sommige boeken slaan werkelijk alles. En daarvoor tast de klant en liefhebber dan ook met plezier diep in de buidel. Nederlandsche Vogelen streeft ernaar zo’n boek te zijn.

9789401418027[1]Het originele boek werd geschreven tussen 1770 en 1829 door Nozemann en Sepp. Het moest een vijfdelig overzicht zijn van alle inheemse vogels in Nederland en bestond niet alleen uit een uitgebreid overzicht en tekst, maar ook uit handgemaakte platen van de vogels. Nu is dit imposante boekwerk opnieuw gemaakt en opnieuw uitgegeven. En het is enorm!

Nederlandsche Vogelen heeft een lengte van ongeveer een meter, en een dikte van zeker vijftien centimeter. Zelfs voor een ‘koffietafelboek’ is het wel erg groot uitgevallen. Een echte vogelliefhebber (die bovendien heel wat geld over heeft voor een boek) zal het zeker willen hebben! Maar voor de minder grote liefhebber is dit misschien toch een exemplaar dat maar even overgeslagen moet worden. Want het is dan wel in de ‘aanbieding’ tot 31 december, maar dat wil niet zeggen dat het goedkoop is. Het kost nu 130 euro, en vanaf 1 januari 2015 zelfs 150 euro. En nog een tip: koop het met de auto of lopend! Want op je fiets is het niet te vervoeren… Op de scooter trouwens ook niet.

Maar ben je echt zo’n liefhebber van vogels? Dan is dit boek zeker een item dat in je kast moet staan of ergens op een prachtige koffietafel hoort te liggen. Want de prenten zijn wat vreemd, sommige vogels zijn niet helemaal getekend als ze echt zijn, maar wel fenomenaal. En de kennis erover is voor de achttiende eeuw ook wel iets om naar huis te schrijven. Mogelijk is de kans namelijk dat Nozeman en Sepp enkele vogels maar één keer in hun leven hadden gezien. De werken zijn na hen aangevuld door anderen en de vijf originele delen zijn samengebracht in dit ene boek. Maar voor wie nog meer wil weten: van 30 augustus 2014 tot 4 januari 2015 zijn de originele delen van Nederlandsche vogelen te bewonderen in Museum Meermanno in Den Haag.

Nederlandsche Vogelen
Nederlandsche Vogelen
is het eerste standaardwerk over de avifauna van Nederland en is een van de mooiste en duurste werken uit de geschiedenis van onze boekdrukkunst.
Dit standaardwerk van Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp verscheen oorspronkelijk in vijf delen tussen 1770 en 1829. Het wordt nu in één band heruitgegeven en aangevuld met een uitgebreide inleiding en een index met de historische en moderne vogelnamen.

De vijf delen samen bevatten 250 prachtige, oorspronkelijk met de hand ingekleurde gravures die de vogels zo veel mogelijk op natuurlijke grootte afbeelden, vaak met hun gevederde partner en soms met nest en eieren. De gravures werden verzorgd door de Amsterdamse amateurbioloog Christiaan Sepp en later door diens zoon en kleinzoon.
Cornelis Nozeman, een remonstrants predikant verzorgde de tekstuele beschrijving bij elke vogel. Hij was ongetwijfeld een van de grootste vogelkenners uit zijn tijd.

Zijn werk werd na zijn dood voortgezet door de arts en bioloog Martinus Houttuyn, en het laatste deel werd geadviseerd door Coenraad Jacob Temminck, de eerste directeur van het tegenwoordige Naturalis in Leiden.

Nozemann & Sepp. Nederlandsche Vogelen / Lannoo / 9789401418027

Comments

Tini Jacobs
31/10/2014 at 08:06

Heb jij dit boek ook gekregen of alleen maar ter inzage om te recenceren? Tini

Verstuurd vanaf mijn iPad    31/10/2014 at 21:48

    Dit boek ligt ter inzage in boekwinkel Zwart op Wit. Een boek van 130 euro wordt helaas niet zomaar als recensie-exemplaar opgestuurd. Ook omdat het echt nooit door mijn brievenbus zou passen…03/11/2014 at 15:17

Wauw, over een imposant boek gesproken! Bij iedere zin krijg ik meer en meer zin om het te lezen, of nu ja, om er eens door te bladeren en te zien wat er allemaal in staat. Ik vraag me ook af hoe de vogels doorheen de jaren geëvolueerd zijn en hoeveel er inmiddels al tot stof vergaan zijn.. Heb je er zelf al grondig door kunnen bladeren?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!