De natuur wortelt zich diep in Vernietiging

Veel volwassenen doen Fantasy en Science Fiction af als ‘kinderachtig’. Het zijn boekengenres die alleen de fans echt lezen. Vernietiging zou daar wel eens een verandering in kunnen brengen.

vdi9789023486831[1]Dark Fantasy is altijd een vaag genre geweest binnen de literatuur. Weggestopt in hoekjes van boekwinkels, die alleen bezocht worden door liefhebbers of zeer nieuwsgierige lezers. Horror-fanaten weten de boeken ook nog wel eens te vinden. Maar Vernietiging ontstijgt dit level.

Om te beginnen, in tegenstelling tot andere Fantasy-boeken is Vernietiging maar 222 pagina’s dik. Een goede start van een trilogie, waarbij de lezer niet meteen wordt overdonderd door informatie en pagina’s. Daarnaast is het horror-effect van Gebied X, waar immers vreemde dingen gebeuren en vreemde wezens leven, minder sterk dan het psychologische spel dat er gespeeld wordt. Dat psychologische effect, samen met de zoektocht van de hoofdpersoon, geeft het boek haast iets thriller-achtigs.

VanderMeer is een gelauwerd schrijver, met veel fantasy op zijn naam. Zijn kracht in Vernietiging zijn de gedetailleerde beschrijvingen, waardoor je je alles kunt voorstellen. Als de hoofdpersoon van het basiskamp, naar de vuurtoren loopt, weet je exact hoe deze route eruit ziet. Het riet, de bomen, de modderpaadjes, het verwoeste dorp, de muur. Alles zie je zelf voor je neus gebeuren. Alleen kan VanderMeer zich ook enigszins verliezen in het beschrijven, en worden zinnen dan wel erg lang. Daardoor is het af en toe nodig om stukken drie keer over te lezen voor je alle details te pakken hebt. Dat maakt het boek soms een beetje verwarrend.

Vernietiging is een sterk begin van de Southern-Reach-trilogie. Nu moeten alleen nog even een paar honderd mensen het kopen en aanraden of uitlenen, zodat het het level van ‘slechts een fantasyboekje’ even ontstijgt.

Vernietiging
Gebied x is al dertig jaar lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met verhalen over een ongerepte wildernis. Geen enkel lid van de tweede expeditie keerde terug. De leden van de derde expeditie moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schimmen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker.

In Vernietiging, het eerste deel van de veelgeprezen Southern Reach-trilogie, reist de lezer mee met de twaalfde expeditie.. De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropologe, een landmeter, een psychologe en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente biologe. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen. Intussen moeten ze ervoor zorgen niet besmet te raken en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken. Maar het zijn hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

Jeff VanderMeer. Vernietiging  / De Bezige Bij / 9789023486831

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!