De maas in de wet van de vaste boekenprijs

“27,90? Nee, het moet 24.90.” De verwarring is aan beide kanten van de toonbank voelbaar, het prijskaartje wordt dubbel gecheckt. Nee, het is echt 27,90, iets anders kunnen we er ook niet van maken. “Ooh dat vind ik nou heel vervelend,” zegt ze terwijl ze haar portemonnee pakt, met oprechte irritatie in haar stem. “Want verderop kost hij 24,90, en online zelfs maar 19,90.” Haar gezicht spreekt boekdelen, ze wil dat we de prijs aanpassen.

In theorie kan dat, het is de maas in de wet omtrent de vaste boekenprijs: anderstalige boeken die niet zijn ingekocht via het CB zijn niet verbonden aan de wet die stelt dat je niet mag stunten met boekenprijzen. Dit is vooral te merken bij Engelstalige boeken, waarbij een wisselkoers moet worden gehanteerd voor dollars of ponden. Het helpt ook als je een boek in grotere hoeveelheden in kan kopen, iets dat de verzendkosten verminderd en wat voor korting kan zorgen bij sommige leveranciers. En daar ontstaat het probleem waar de klant op stuit: kleine boekhandels kunnen niet groot inkopen. We hebben niet de capaciteit om de boeken op te slaan in magazijnen, niet de ruimte om dezelfde boeken meerdere keren op de planken te zetten (en ook niet het personeel om die boeken steeds weer goed terug te zetten) zonder de veelzijdigheid van het aantal aangeboden titels te verliezen, en ook niet de liquide middelen voor het risico om groot in te kopen. Nu al hebben we genoeg titels in het magazijn liggen die enkel stof liggen te vergaren. De meeste kleine boekwinkels hebben dit probleem: te weinig winkelruimte en zonder uitbreidingsmogelijkheden.

Dit uitleggen aan de (incidentele) klant die er een probleem van maakt heeft helaas weinig zin. Geheel begrijpbaar wil de klant de beste deal maar in de zoektocht naar de laagste prijs wordt vaak vergeten dat een online winkel je geen persoonlijke hulp kan geven. Niet zoals een kleine boekhandel kan tenminste. Online zijn er wel aanraders – gebaseerd op de cache van je computer en een geïnstalleerd algoritme op de sites – maar wanneer je een cadeautje zoekt heb je daar geen bal aan. De kleine boekhandel is anders. Wij hebben geen kennis van je vorige aankopen zoals Google heeft, maar we lezen wel zoveel mogelijk van de titels die op de planken staan. U betaalt dus niet alleen voor een boek, maar die 8 euro extra die de klant zonet heeft afgerekend zorgt er ook voor dat elk personeelslid u op een persoonlijke wijze kan helpen op basis van daadwerkelijke kennis. Wilt u dat niet? Zijn lage prijzen en thuisbezorging belangrijker dan iemand die echt met u mee denkt om te zorgen dat het gekozen boek het beste bij de lezer past? Blijf dan lekker online shoppen. Voor de rest van de klanten: u bent meer dan welkom om binnen te lopen en wij helpen u graag bij het zoeken van het perfecte cadeau, of een heerlijk boek voor in het weekend op de bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hit the deck

28/12/2018

error: Content is protected!!