De Keltische mythen zijn een beetje onderbelicht

Iedereen kent de klassieke mythologie, maar is het wel terecht dat die enkel de Grieken beslaan? De Keltische mythen toont aan dat er veel meer was dan enkel de Mediterrane wereld. 

9200000052047777[1]Mythes en sagen komen in elke samenleving voor, en die van de Grieken zijn de meest bekende. Wereldwijd worden hun verhalen over goden en helden nog altijd herdrukt en gelezen, terwijl anderen worden vergeten. Als het aan Aldhouse-Green ligt is dat snel verleden tijd. In De Keltische mythen toont ze aan dat veel meer verhalen de moeite waard zijn, zoals de mythes die geheel Engeland en Ierland beslaan. Want de wereld bestond niet enkel uit het Mediterrane gebied, ook de rest was bewoond en had zijn verhalen.

Archeologie
Mythes zijn vaag, want wat is nou geschiedvertelling en wat is fictie? Wie schreef ze? Waarom vertelde men deze verhalen? Aldhouse-Green wil die drie vragen beantwoorden, daarom duikt ze in een mix van historische archieven, tijdsverbanden, en tastbaar bewijs. Al snel blijkt dat er genoeg tastbaar bewijs is van mythische vertellingen, in de vele archeologische vondsten uit de Britse en Ierse bodem. Mythes krijgen plaatsen van oorsprong, vertellers, en een publiek waarop Aldhouse-Green aantoond dat niet alleen de Griekse mythen geschiedkundig bewijs achterlieten, ook de Kelten deden het. Door al dit bewijs te combineren met de verhalen worden De Keltische mythen een tastbaar geheel, dat bijna voelbaar is.

Vertellers
Het enige nadeel aan De Keltische mythen is al deze achtergrond. De Kelten waren, in tegenstelling tot die bekende Grieken, vertellers en geen schrijvers.  Hun mythes en verhalen werden mondeling, van generatie op generatie, overgebracht waardoor ze elke keer weer iets veranderden. Ze zijn pas eeuwen laten opgeschreven door monniken, die de verhalen toen weer gebruikten om de heidenen belachelijk te maken en de mythes te doordrenken in de christelijke leer. De Keltische mythen moet zich dus door vele lagen subjectieve informatie heenwerken voor het bij de essentie van de mythes kan komen, met als gevolg veel achtergrond-informatie en in verhouding weinig daadwerkelijke verhalen. Wat wel gezegd moet worden is dat Aldhouse-Green op objectieve wijze toont dat het helaas niet anders is dat de verhalen zijn ‘aangetast’, maar dat het niet het einde hoeft te betekenen. Als je goed genoeg zoekt, en goed genoeg leest, vind je de oude Kelten wel.

De Keltische mythen
Overbekend is de Griekse mythologie – maar wie alleen daarover leest mist de rijkdom van de Kelten. In dit zeer informatieve boek neemt de schrijfster de lezer mee in deze inspirerende traditie en plaatst zij de Keltische mythen in hun archeologische en literaire context. Vele fraaie vondsten, van beeldjes tot tekstfragmenten, illustreren haar betoog. Voor de liefhebber van mooie en tijdloze verhalen valt hier veel te genieten: ook de Kelten verklaarden de wereld die ze zagen vanuit een wereld die ze bedachten. Mythologie is van alle tijden.

Miranda Aldhouse-Green. De Keltische mythen / Singel Uitgeverijen / 9789025301477

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!