De jongen die draken kweekte, kweekte ook dromen

De kinderboekenweek is in volle gang, de kinderboekenmarkt zit bovendien in de lift. En nieuwkomer De jongen die draken kweekte gaat in volle drakenvlucht mee.

Kinderboeken hoeven niet aan veel eisen te voldoen om leuk te zijn, behalve dan dat ze spannend en grappig moeten zijn. Wijze levenslessen, hoewel vaak verwerkt in sprookjes, zijn allemaal leuk en aardig maar soms wil je ook wel eens gewoon lachen en naar leuke tekeningen kijken terwijl mama of papa je voorleest. En daar is De jongen die draken kweekte helemaal geschikt voor. Pas wel op: na het lezen van dit boek wil je kind mogelijk een draak als huisdier, en die zijn lastig te krijgen.

Luchtig
Zware kinderboeken zijn er al genoeg, zware kinderfilms ook. En hoewel ik vaak genoeg dergelijke titels heb aangeraden aan ouders en jonge lezers is er soms gewoon net iets luchtigere kost nodig. Altijd maar dikke boeken over onderwerpen als vriendschap, verdriet, oorlog, en dergelijken is mogelijk ook een beetje veel van het goede. De jongen die draken kweekte is zo’n boek: luchtig, grappig, sluit goed aan bij de eigenwijsheid van de doelgroep. Voorlezen met stemmetjes, of zelf lezen op de bank tijdens de herfstvakantie, dit boek is er helemaal geschikt voor. Tomas is herkenbaar voor kinderen van vrijwel alle leeftijden, en daarom is de doelgroep van het boek ook aardig breed.

Lessen
Dat De jongen die draken kweekte voornamelijk bedoeld is om kinderen iets leuks voor de neus te zetten, wil niet zeggen dat het boek helemaal nergens over gaat. Want een kinderboek heeft altijd nog wel één of twee lessen verscholen liggen tussen de zinnen. Zo ook het werk van Shephard. Een van de luchtige vragen die Shephard in zijn boek heeft aangepakt is: Hoe bied je het hoofd aan een pestkop? De draken van Tomas leren je graag het antwoord op deze vraag, zonder dat het boek meteen een tranentrekker wordt waar zowel ouders of kinderen nog een paar minuten stilletjes van op de bank zitten.

Waar je je als ouder mogelijk wat hulpeloos kan voelen als je je kind wil wapenen tegen pesters zijn boeken zoals dit mogelijk een goede les. Luchtig en grappig worden tips gegeven over wat te doen tegen een pestkop, en er wordt getoond dat iedereen gepest kan worden. Dat het dus niet de schuld is van het slachtoffer, maar dat die wel ergens nog keuzes heeft over hoe hij/zij ermee omgaat. Dit boek is dus niet alleen geschikt voor alle boekenwurmen, en alle kinderen die van dieren houden, maar ook voor alle kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De jongen die draken kweekte
Stel je voor dat je een plant vindt waaraan draken groeien…
Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij een rare plant. Het ding staat in de weg en ze besluiten het de volgende dag uit te gaan graven. Maar als Tomas die avond het grappige fruit van de plant mee naar huis neemt, komt er een echt draakje uit. Tomas heeft nu zijn eigen draak: Fikkie!

Andy Shephard. De jongen die draken kweekte / Uitgeverij Lemniscaat / 9789047710684

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!