De Hobbit gepubliceerd – Vandaag in

Tolkien tekende zelf de cover
Tolkien tekende zelf de cover

Vandaag in 1937 wordt het boek The Hobbit, van J.R.R. Tolkien gepubliceerd. “In a hole in the ground there lived a hobbit.”, waren al snel wereldberoemde woorden.

John Ronald Reuel Tolkien was vanaf jonge jaren gefascineerd door verhalen, wat zich ook toonde in een essay dat hij schreef over het verhaal Beowulf. Hij was hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde, dichter, theoloog en filoloog en de Beowulf werd een grote inspiratiebron voor Tolkien.

The Hobbit was Tolkien’s eerste boek, en de eerste keer dat de wereld van het wezen ‘de hobbit’ hoorde. In de eerste instantie werd het boek door critici de grond ingeboord, het zou te grotesk en kinderlijk zijn. Tolkien zei daarop dat hij het verhaal ook had geschreven op basis van verhaaltjes die hij voor zijn eigen kinderen verzon. Zo schreef hij ook elk jaar brieven namens hen naar de Kerstman, die hij later bundelde in het boek Brieven aan de Kerstman. Ondanks alle kritiek werd het verhaal van de queeste van Bilbo Baggings meteen een verkoopsucces, waardoor Tolkien de mogelijkheid kreeg om meer te gaan schrijven. Op verzoek van zijn uitgevers leverde hij een nieuw manuscript aan, over elfen en tovenaars. De uitgevers wezen het echter af, ze wilden meer over de hobbits lezen! Zo ontstond uiteindelijk de Lord of the Rings saga. Inmiddels zij n de beroemde werken van Tolkien ook zeer succesvol verfilmd.

Leven
Tolkien heeft veel momenten uit zijn eigen leven gebruikt bij het maken van The Hobbit. Zo werd een wandelvakantie in Zwitserland de setting voor Bilbo Baggings reis door de Nevelbergen. De Eerste Wereldoorlog, waar hij als soldaat in diende tijdens de Slag aan de Somme, werd de inspiratiebron voor de grote slag die in het boek plaatsvindt. “Victory after all, I suppose! Well, it seems a very gloomy business.”, is een zin uit het boek dat op die slag is gebaseerd. Voor de rest was zijn kennis over de Noorse mythologie en Engelse literatuur genoeg om een betoverend verhaal te creëren.

Het feit dat de wereld van Tolkien erg low-tech is, is vanwege Tolkiens eigen houding jegens moderne technologie waar hij geen fan van was. In interviews gaf de schrijver aan zelf een soort hobbit te zijn, met een liefde voor tuinen, bomen en akkers. Hij rookte zelfs pijp en hield van simpel eten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!