De geschiedenis van DNA

In een jaar tijd twee belangrijke boeken over het ontstaan en de ontwikkeling van DNA-onderzoek in Nederland. De ingewikkelde, en de simpele versie. De Bezige Bij verwent de liefhebbers van crime-series!

9200000040876862[1]Voor velen is DNA iets heel erg vaags, waar je alleen iets over gehoord hebt in je lessen biologie op de middelbare school. Of het is dat spectaculaire onderzoek uit televisieseries. Terwijl DNA eigenlijk gewoon iets heel erg wetenschappelijks is, wat veel tijd kost om te pakken te krijgen.
Maar die vaagheid wordt nu opgehelderd! Met de boeken Kroongetuige DNA en DNA-match geven DNA-deskundige Lex Meulenbroek en tekstschrijver Paul Poley een zeer duidelijk, en vooral heel erg spannend, inzicht in de ontwikkelingen van DNA-onderzoek in Nederland (en indirect ook Engeland). Het is teamwork van twee mannen, waar menig televisie-politieduo een puntje aan kan zuigen.

Thrillers
DNA-match en Kroongetuige DNA zijn spannend, want het is alsof je een spannende thriller leest. Elk verhaal geeft je inzicht in het hoofd van daders, politie en onderzoekers. Het leest zoals de crime-series op tv kijken, je zit op het puntje van de stoel en je ogen gaan gewoon niet snel genoeg terwijl je de pagina’s maar om wilt blijven slaan. Moorden, verkrachtingen, verdwijningen, het zijn echt niet de zaken waar je graag over leest in het nieuws maar deze boeken kun je toch nauwelijks wegleggen. Nog een voordeel: het zijn allemaal korte verhaaltjes. Tussendoor kun je wat anders gaan doen, om later weer een stukje verder te lezen.

Law&Order: SVU versus CSI
Het grootste verschil tussen DNA-match en Kroongetuige DNA is de inhoud van het boek. DNA-match is ruim 200 pagina’s dunner dan zijn voorganger, en de verhalen zijn iets simpeler opgesteld. Kroongetuige DNA geeft naast de verhalen, ook zeer veel inzage in het ‘ontstaan’ van DNA. Onderzoekers die van belang geweest zijn worden uitgelicht, technische ontwikkelingen worden uitgelegd, lessen in biologie worden gegeven. De dikke editie behandeld dit ook allemaal, waar de dunne editie meer op thriller-achtige verhalen is gefocust. Je kunt de boeken vergelijk met beroemde crime-series: DNA-match is Law&Order: SVU, Kroongetuige DNA is CSI. De een spannend en snel, de ander technisch en gedetailleerd. Het ligt er dus aan hoeveel je van wetenschap houdt, welke je het liefste meeneemt.

 DNA-match
Hoe cruciaal kan een onzichtbaar spoor zijn voor de ontknoping in een moordzaak? Hoe werkt het Nederlandse CSI eigenlijk? In DNA-match beschrijven Lex Meulenbroek en Paul Poley vijftien spraakmakende misdrijven in Nederland, waarbij DNA voor een doorbraak zorgde, zoals bij de moorden op Sybine Jansons, Andrea Luten, Willem Endstra en Marianne Vaatstra. De auteurs reconstrueren het misdrijf en de spannende weg naar de ontknoping via persoonlijke, vaak aangrijpende verhalen van nabestaanden, verdachten, rechercheurs, officieren van justitie, advocaten, forensisch experts, rechters en andere betrokkenen.

DNA-match is een verzameling spannende, waargebeurde verhalen uit de boezem van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het geeft een unieke inkijk in de wereld van het Nederlandse CSI en is een toegankelijk geschreven, meeslepend boek. Een absolute must voor een ieder die geïnteresseerd is in true crime.

Kroongetuige DNA
9200000026165581[1]
In september 1984 ontdekte de Britse geneticus Alec Jeffreys dat er in ons DNA plekken zijn die van persoon tot persoon sterk verschillen. Die ontdekking van het ‘DNA-profiel’ zette het misdaad- en identificatieonderzoek volledig op zijn kop. De ontwikkeling die het forensisch DNA-onderzoek daarna doormaakte is indrukwekkend – het is moeilijk voorstelbaar dat nog geen dertig jaar geleden DNA pas voor het eerst werd gebruikt om een misdrijf op te lossen. Lex Meulenbroek en Paul Poley hebben die stormachtige ontwikkeling in kaart gebracht, met name aan de hand van geruchtmakende misdrijven zoals de moorden op Andrea Luten, Arthur Ghurahoo, Willem Endstra, het Rozenmeisje en Marianne Vaatstra – zaken die telkens een verdere stap in het DNA-onderzoek markeren. Via persoonlijke verhalen van nabestaanden, politiefunctionarissen, DNA-deskundigen, officieren van justitie, advocaten, rechters en andere betrokkenen laten ze zien hoe het DNA-profiel steeds weer én steeds meer een cruciale rol speelt bij het oplossen van zaken. De verhalen zijn niet alleen zeer informatief, maar vaak ook ronduit aangrijpend. Kroongetuige DNA is een meeslepend boek, dat een unieke inkijk biedt in de wereld van het forensisch DNA-onderzoek in Nederland.

Lex Meulenbroek & Paul Poley. DNA-match De Bezige Bij / 9789023493419
Lex Meulenbroek & Paul Poley. Kroongetuige DNA / De Bezige Bij / 9789023489320

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!